Fiecare dintre noi poate avea unele obiceiuri de care nici nu stie ca fac rau sanatatii si aspectului pielii. Iatฤ 17 astfel de obiceiuri, potrivit ziare.com.
1. Nu folosesti creme cu protectie solara
Cel mai bun mod de a-ti feri pielea de riduri si pete este folosirea unor creme cu protectie solara care sa aiba un factor de cel putin 30. Cele cu spectru larg, care lupta atat impotriva razelor UVA cat si a celor UVB, ofera cea mai indelungata protectie. Da-ti cu o astfel de crema atat pe fata cat si pe corp atunci cand iesi din casa si este soare afara. Daca stai mult timp afara, chiar si doar in masina, cel mai indicat este sa iti dai o data la doua ore, desi pare destul de stresant.
2. Fumezi
Fumatul nu numai ca dauneaza grav sanatatii, dar iti si accentueaza ridurile si petele de pe fata (daca nu le ai, poate provoca aparitia lor). Mai mult, un studiu a demonstrat ca fiecare deceniu in care esti fumator te face sa arati mai batran cu doi ani si jumatate.
3. Bei prea mult
Nimeni nu spune sa iti refuzi total placerea alcoolului, insa mai mult de un cocktail pe zi poate fi deja prea mult, indeosebi pentru pielea ta.
4. Alegi produse nepotrivite
Daca folosesti produse care nu sunt adecvate tipului de ten pe care il ai (gras, sensibil, uscat), faci o greseala. Intereseaza-te exact de ce anume ai nevoie si nu fa compromisuri, crezand ca o crema pentru ten gras este buna si pentru unul uscat.
5. Ignori pielea de pe gat si decolteu
Desi aceste zone sunt aproape mereu expuse, rar primesc aceeasi hidratare si protectie impotriva soarelui ca si tenul. Cel mai bine este ca, de fiecare data cand iti ingrijesti tenul cu creme, solutii sau masti exfoliante sa iti dai si pe gat si decolteu.
6. Uiti de alunite
Un consult pe care sa ti-l faca un medic dermatolog o data pe an este cel mai indicat pentru ingrijirea acestora. De asemenea, nu uita sa iti examinezi cumva zonele mai putin vizibile, cum ar fi scalpul sau talpile.
7. Folosesti ustensile de machiat murdare
Periile, pensulele, buretii, in general, ustensilele cu ajutorul carora te machiezi, ar trebui curatate o data la trei saptamani, pentru a preveni astuparea porilor sau aparitia unor infectii bacteriene.
8. Vorbesti mult la telefon
Chiar daca stergi frecvent telefonul mobil sau receptorul, faptul ca acesta atinge de obrazul tau mult timp din zi nu este benefic pentru ten. Daca ai nevoie sa vorbesti mult la telefon sau pur si simplu iti place sa faci asta, ia in considerare si un hands-free.
9. Exagerezi cu exfolierea
Desi mastile sau produsele exfoliante sunt bune pentru piele, daca exagerezi cu acestea (mai des decat de trei ori pe saptamana) sau folosesti unele prea dure nu este bine pentru pielea ta.
10. Adormi tarziu
Somnul insuficient sau decalat (adormi tarziu, te trezesti tarziu) provoaca stres, iar acesta agraveaza anumite probleme ale pielii, cum ar fi acneea sau psoriazisul.
11. Nu iti cureti tenul inainte de culcare
Daca iti lasi produsele cosmetice pe fata si pe timpul noptii, si te speli numai dimineata, vei face rau tenului tau.
12. Mananci produse junk food
Aceste produse cresc nivelul glicemiei, obligand astfel organismul sa produca o cantitate mai mare de insulina pentru a-l reechilibra, ceea ce stimuleaza productia de hormoni, care este in stransa legatura cu acneea. Un studiu arata ca, daca renunti la junk food, in sase saptamani vei vedea o imbunatatire in ceea ce priveste aspectul pielii.
13. Iti neglijezi ochii
Pielea din jurul ochilor este, de fapt, cea mai sensibila. De aceea, este important sa eviti cat mai mult sa te freci la ochi, si sa ai grija sa folosesti o crema anti-imbatranire pentru aceasta zona, fie una pe baza de retinol, fie una pe baza de peptide.
14. Storci cosurile
Desi simti ca nu rezisti fara sa le storci, trebuie sa te gandesti ca acest gest nu face decat sa imprastie bacteriile in profunzime, cauzand inflamare, infectie, aparitia unei cicatrice, si prelungind durata de viata a unui cos, cam de la o saptamana la doua.
15. Uiti sa faci miscare
Pe langa faptul ca imbunatateste starea de spirit si sanatatea, miscarea ajuta si pielea sa arate mai bine, datorita cresterii fluxului de sange.
16. Te bronzezi
Atunci cand pielea este expusa la soare in mod prelungit, aceasta se subtiaza si produce melanina – pigmentul care innegreste celulele, creand astfel aspectul de bronz. Din pacate insa, orice schimbare de pigment provocata de razele soarelui sau, mai rau, de solar, atrage dupa sine imbatranire prematura si mareste riscul aparitiei cancerului de piele.
17. Folosesti prea multe produse cosmetice
Acest lucru poate duce la situatii in care anumite ingrediente sunt prea dure pentru pielea ta, sunt incompatibile cu aceasta sau unul anuleaza efectul altuia.