Majoritatea dintre noi a auzit cel putin odata indemnul de a reduce aportul de zahar din alimentatie din cauza pericolului instalarii unor boli cronice, precum diabetul, sau pentru a preveni agravarea altora deja instalate in organism. Efectele benefice ale unui consum controlat de dulciuri si produse de patiserie se reflecta nu doar in starea de sanatate fizica, dar si in cea mentala.
Multe diete impun restrictii severe in privinta glucidelor ce contin zahar (fructe, miere) cu indice glicemic ridicat, insa nu intotdeauna reusim sa ne abtinem de la a consuma anumite produse aflate pe lista "alimentelor interzise". Si asta pentru ca nevoia de "dulce" este foarte puternica in cazul oamenilor, spre deosebire de animale, care detin resurse naturale de vitamina C si care se gaseste din abundenta in fructe. Din pacate, aceasta nevoie ancestrala de vitamina C a suferit modificari majore in felul in care este satisfacuta de omul modern, care a devenit victima hipermarketurilor ce comercializeaza tot felul de produse care contin zahar. Sub aspect biochimic si fiziologic, glucidele (denumirea provine din limba greaca "glikus" si inseamna "dulce") constituie o materie prima pentru sinteza celorlalte substante: proteine, lipide, cetoacizi, acizi organici.
Nutritionistul American Jonny Bowden a realizat o lista cu 10 metode sanatoase de a reduce consumul de zahar, o masura cu implicatii directe extrem de benefice asupra sanatatii.
1. Nu adaugati zahar la alte alimente
Aceasta este cea mai simpla si cea mai sigura metoda de a reduce consumul de zahar din alimentatie. Cel mai des intalnite "provocari" sunt: ceaiul, cafeaua sau limonadele, dar si cerealele cu lapte servite la micul dejun.
2. Nu va lasati pacaliti de reclama "zahar sanatos"
Fie ca este vorba de zahar brun, rafinat sau de alta natura, zaharul este tot zahar ca efect, indiferent de tehnicile de marketing folosite de anumite companii.
3. Faceti un efort si renuntati la carbohidratii procesati
Majoritatea carbohidratilor procesati – paine, chifle, paste sau snacks-uri – contin faina si alte ingrediente ce sunt in corp in zahar, care apoi se transforma in trigliceride, adica grasimi in sange.
4. Atentie la gustarile recomandate drept "fara grasimi"
Unul dintre cele mai renumite mituri este acela conform caruia, daca un aliment nu are grasimi, atunci nu ingrasa. Fals! "Fara grasimi" nu inseamna "fara calorii" si, din pacate, majoritatea snacksurilor sunt surse sigure de zahar. Potrivit specialistilor, pe masura ce organismul isi determina singur nevoile de zahar, acesta din urma este fabricat direct din rezervele de grasime si asta pentru ca, pur si simplu grasimile sunt transformate in glucoza.
5. Cumparati si comparati culorile
Cu cat cosul de cumparaturi cu legume si fructe e mai colorat, cu atat mai bine – sustin expertii in nutritie si afectiuni metabolice. Explicatia consta in faptul ca anumite fructe, de pilda, au un indice glicemic redus.
6. Studiati cu atentie etichetele produselor
Aceasta metoda este recomandata de nutritionista Anne Louise Gittleman, care are si un slogan "pentru a reduce zaharul, cauitati-l mai intai!". Ar fi bine sa incepeti cu etichetele produselor pe care le cumparati.
7. Feriti-va de pericolul indulcitorilor sintetici
Din pacate, acesti indulcitori sporesc nevoia de dulciuri si carbohidtrati. De asemenea, epuizeaza rezervele de crom din organism, un nutrient extreme de important pentru metabolizarea glucozei.
8. Calculati, calculati si iar calculati!
Revenim la o metoda recomandata anterior, cu precizarea suplimentara ca este necesar un calcul al "zaharului total", iar apoi se imparte la patru gramajul indicat pe produs. Desi pare dificil, un astfel de calcul va poate indica cantitatea de zahar pe care o veti ingera.
9. Limitati consumul de fructe
Atentie! Limitare nu inseamna eliminare. Zaharul este prezent in mod natural in fructe, care contin, de asemenea, fibre si nutrienti pentru buna functionarea a organismului. Daca urmati o dieta, se recomanda un aport zilnic de maximum doua fructe cu indice glicemic scazut (cum ar fi mar sau grepfruit).
10. Eliminati consumul de suc de fructe
In stransa legatura cu recomandarea anterioara, aceasta metoda de a reduce consumul de glucide "rele" este mult mai eficienta, pentru ca efectul sau negativ se reflecta atat in excesul ponderal, dar mai ales in aparitia oboselii, a diabetului, gastritelor, ulcerelor, cariilor dentare si a maladiilor coronariene.