România va pierde trei miliarde de euro din fonduri europene dacă mărim pensiile, anunță Iohannis

"României i se vor tăia trei miliarde de euro din fonduri europene" dacă intră în vigoare mărirea pensiilor cu 40 la sută, a declarat, miercuri seară, președintele Iohannis.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 23.09.2020 - 20:07

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, că există discuții cu oficiali de rang înalt de la Comisia Europeană, care au avertizat România că poziția acestei instituții se va modifica, dacă se măresc pensiile cu 40 la sută.

"Ni se vor tăia trei miliarde de euro din fonduri europene", a avertizat președintele Klaus Iohannis.

"Există nu doar avertismente, există discuţii extrem de serioase cu înalţi responsabili, nu doresc să nominalizez, din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ trei miliarde de euro fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Deci este o posibilitate. De asemenea, agenţiile de rating, cu siguranţă, vor schimba ratingul de ţară în mult mai rău, în condiţiile în care aceste cheltuieli imense ar fi operate. Nu mai vorbim de faptul că pentru aceste cheltuieli, pur şi simplu, nu există bani", a susținut șeful statului.

"Dacă se blochează miliarde - fonduri europene, ratingul de ţară va fi retrogradat şi noi nici nu mai avem de unde să luăm bani, pentru că la un rating prost nu mai vine nimeni să dea bani. Este un scenariu pe care l-aş numi de groază", a recunoscut președintele Iohannis.

Comentarii