16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomiePrimele zece spitale care primesc bani europeni

Primele zece spitale care primesc bani europeni

Fondurile europene nerambursabile sunt alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare ce oferă o finanțare totală de 350 milioane lei iar spitalele pot fi sprijinite pentru achiziția de echipamente ori investiții care să le ajute să lupte eficient împotriva îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. Dintre proiectele semnate, 8 sunt de tip A (proiecte de investiţii pentru unităţile sanitare publice) şi 2 sunt de tip C (investiţii pentru direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului).

”La începutul crizei sanitare provocate de noul coronavirus ne-am propus să identificăm rapid fondurile disponibile şi să le redirecţionăm pentru măsuri socio-economice şi sanitare cât mai rapid. Am semnat astăzi primele zece contracte pentru finanţarea spitalelor din prima linie în lupta împotriva coronavirusului şi vom continua să evaluăm rapid şi celelalte proiecte depuse pentru ca fondurile europene să finanţeze cât mai repede unităţile sanitare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, citat de News.ro.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea – 40,1 milioane lei, Institutul Clinic Fundeni – 24,3 milioane lei, Spitalul Clinic Municipal Filantropia din municipiul Craiova – 48,1 milioane lei sunt printre unitățile medicale ce au semnat contractele de finanțare.

Pe listă apar municipiul Carei – 2,3 milioane lei, municipiul Bistriţa – 870.000 lei, judeţul Giurgiu – 4,3 milioane lei, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova – 13,3 milioane lei, judeţul Cluj – 12,2 milioane lei, pentru dotarea Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca în contextul pandemiei COVID-19.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Craiova va primi totodată o finanţare de 48,2 milioane lei pentru combaterea viruslui, iar Serviciul de Protecţie şi Pază – U.M 0149 Bucureşti primeşte o finanţare de 10,2 milioane lei pentru consolidarea capacităţii centrului medical din cadrul Serviciul de Protecţie şi Pază pentru gestionarea crizei sanitare COVID-19.

Până în prezent, au fost depuse spre evaluare 51 cereri de finanţare cu o valoare de 164,2 milioane euro: 41 de proiecte de tip A, în valoare de 155,4 milioane euro, prin care 50 de unităţi sanitare publice sunt dotate cu echipamente medicale/echipamente de protecţie; 10 proiecte de tip C, în valoare de 8,8 milioane euro, prin care direcţiile generale de asistenţă socială sunt dotate cu echipamente de protecţie.

Alte 125 cereri de finanţare sunt în curs de completare în sistemul informatic MySMIS. Proiectele sunt evaluate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, informează Ministerul Fondurilor Europene.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă