Foto: Arhivă

Peste 3000 de români cer refacerea Planului de Redresare și Reziliență, de 30 de miliarde de euro

Peste 3000 de români, membri ai comunității DECLIC, au semnat o petiție prin care cer refacerea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 28.12.2020 - 16:48

Peste 3000 de români, membri ai comunității DECLIC, au semnat o petiție prin care cer refacerea Planului Național de Redresare și Reziliență.

"În forma sa de acum, planul care stabilește modul în care vor fi cheltuite 30 de miliarde de euro primite de la Uniunea Europeană nu aduce României nici redresare economică, nici reziliență la schimbările climatice", avertizează un comunicat de presă transmis, luni, 28 decembrie, de către DECLIC.

”Planul pare făcut pe genunchi de autorități, deși e cea mai mare finanțare primită vreodată de la Uniunea Europeană. Banii ar fi trebuit direcționați către acele investiții de dezvoltare a României într-un viitor verde, cu energie curată, care să combată efectele schimbărilor climatice, exact așa cum a fost și intenția Uniunii Europene. Or planul actual contrazice chiar recomandările UE”, a declarat Roxana Pencea-Brădățan, coordonator campanii Declic.

"De exemplu, ca măsură pentru protejarea pădurilor ministerul a propus ca banii să fie cheltuiți pentru a face mai multe drumuri forestiere!", subliniază comunicatul DECLIC.

Pe de altă parte, la capitolul schimbări climatice, PNRR ignoră complet folosirea energiei verzi pentru a reduce efectele schimbărilor climatice și emisiile de carbon. În schimb, Ministerul Fondurilor Europene alocă bani pentru investițiile în gaz, pe care eronat le consideră investiții în energie verde.

În forma actuală, Planul nu prevede măsuri concrete care să încetinească încălzirea globală, ci vine cel mult cu soluții care ar putea trata efectele acesteia, dar nu și cauza lor.

Comentarii