11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieO sumă mare de bani europeni poate fi trasă pentru Sănătate

O sumă mare de bani europeni poate fi trasă pentru Sănătate

Este vorba despre şapte state membre: Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, Portugalia, România şi Spania. Fondul de Coeziune e un fond special care ajută statele membre cu PIB pe cap de locuitor sub 90% din media comunitară să-și reducă diferențele de dezvoltare și să-și stabilizeze economiile.

Fondul susține acțiuni în cadrul obiectivului „Convergență” și e sub incidența acelorași reguli ca Fondul Social European (FSE) și Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Proiectele acoperă Mediul, Sănătatea, Transportul şi Energia, pentru o Europă mai inteligentă, cu emisii scăzute de carbon. În România, investiţiile vor asigura accesul la apă curată şi o asistenţă medicală mai bună.

486,6 milioane de euro din Fondul de coeziune vor asigura accesul la o mai bună apă potabilă şi tratarea adecvată a apelor reziduale, de care vor beneficia peste 400.000 de persoane din sud-vestul României, dar şi prevenirea contaminării apelor subterane din judeţul Suceava, de care vor beneficia 220.000 de locuitori.

UE va investi 47 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru calitatea şi eficienţa serviciilor medicale, în regiunea de nord-est. Beneficiari: 90.000 de locuitori.

În materia fondurilor europene, foarte importantă e cofinanţarea cu care vine statul UE, la banii europeni traşi. Nu ştim exact cât e aceasta, pe FEDR.

Conform regulilor europene, „nivelul de cofinanțare necesar (…) e adaptat în funcție de nivelul de dezvoltare al regiunilor în cauză”.

 

Ce fac alţii cu banii

Alţii au rezolvat ce facem noi acum şi fac altele. În Croaţia, peste 119 milioane de euro vor finanţa achiziţionarea a 21 de noi trenuri electrice.

În Cehia, cu 37 de milioane de euro, se va construi o nouă linie electrică având dublu circuit, între Prestice şi Vitkov.

Peste 49 de milioane de euro vor creşte siguranţa contra inundaţiilor, pe valea Tisei, în Ungaria.

În Polonia, cu peste 54 de milioane de euro, vor fi construite o linie de transport al energiei electrice şi substaţii electrice, în nordul şi nord-vestul Poloniei. Exemplele pot continua. Ei sunt în alt stadiu.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă