Foto: Arhivă

Iohannis: Cei 80 de miliarde de euro vor avea efect asupra bugetului fiecărui român

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că suma de aproape 80 de miliarde de euro pe care a obținut-o din partea UE ar urma să aibă efect "asupra bugetului fiecărui român".

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 22.07.2020 - 18:34

"Astăzi, într-o discuţie foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în aşa fel încât să folosim banii europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în aşa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice şi, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte", a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a făcut astfel referire la şedinţa pe care a avut-o, miercuri, pe tema fondurilor europene, cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Președintele Iohannis a explicat, într-o declarație televizată, din ce se compune suma de 79,9 miliarde de euro de care va beneficia România.

"Această sumă de 80 de miliarde, practic, se compune din două mari pachete bugetare. Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2017. Sunt fondurile europene şi proiectele europene pe care le-am avut şi până acum. Pentru a putea atrage aceşti bani este nevoie de un concept, un plan naţional. La acest plan lucrăm de când este în funcţiune Guvernul Orban. Planul este ca şi finalizat, se fac ultimele finisaje şi planul va fi urmărit în continuare să ajungă la Comisie ca să fim pregătiţi din timp de data aceasta să atragem banii europeni. Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării şi revigorării economice. Este un pachet foarte mare, de 34 de miliarde de euro pentru România. Aceşti bani sunt în principal destinaţi ameliorării crizei, măsurilor de ieşire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să îşi revină foarte repede după acest şoc provocat de pandemie. Aceşti bani trebuie consumaţi mai repede", a subliniat șeful statului. 

Cu privire la acești 34 de miliarde de euro, premierul Orban a confirmat, după declarația președintelui Iohannis, că 70 la sută din această sumă trebuie cheltuită "în primii doi ani".

Comentarii