15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomie4 miliarde euro pentru România în cadrul Instrumentului SURE

4 miliarde euro pentru România în cadrul Instrumentului SURE

România a fost inclusă pe lista de finanțare prin Instrumentul SURE cu o sumă de 4 miliarde euro, cea de cincea valoare între cele 15 state membre ale Uniunii Europene, la propunerea Comisiei Europene înaintată spre aprobare Consiliului European.

Odată aprobate aceste propuneri, sprijinul financiar va fi furnizat sub formă de împrumuturi acordate în condiții avantajoase de UE statelor membre. Aceste împrumuturi vor ajuta beneficiarii să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice pentru menținerea locurilor de muncă.

Mai exact, împrumuturile respective vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare puse în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, în special pentru lucrătorii independenți.

Instrumentul SURE este un element esențial al strategiei cuprinzătoare elaborate de UE pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus. Acesta este una dintre cele trei plase de siguranță convenite de Consiliul European pentru a proteja lucrătorii, întreprinderile și țările.

În total vor fi acordate fonduri de 81,4 miliarde euro pentru următoarele țări membre: România (4 miliarde), Cehia (2 miliarde), Grecia (2,7 miliarde), Spania (21,3 miliarde), Croația (1 miliard), Italia (27,4 miliarde), Polonia (11,2 miliarde), Belgia (7,8 miliarde), Slovenia (1,1 miliarde), Cipru (479 milioane), Letonia (192 milioane), Lituania (602 milioane), Malta (244 milioane), Bulgaria (511 milioane), Slovacia (631 milioane).

Pe lista finanțărilor prin Instrumentul SURE vor intra și Portugalia și Ungaria, țări care au prezentat deja cereri oficiale ce sunt în acest moment în curs de evaluare. Statele membre care nu au introdus încă cereri oficiale mai au încă posibilitatea de a face acest lucru, anunță Comisia Europeană. Împrumuturile acordate statelor membre din cadrul Instrumentului SURE vor fi susținute de un sistem de garanții voluntare din partea statelor membre. Comisia se așteaptă ca procesul de finalizare a acordurilor de garantare încheiate de statele membre cu Comisia să fie finalizat în scurt timp.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă