150 milioane euro pentru sprijinirea inteligenței artificiale

Companiile care activează în domeniul inteligenței artificiale pot primi finanțare din fonduri europene printr-un nou instrument de finanțare pus la dispoziție de Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 07.12.2020 - 14:48

Inițiativa face parte din sprijinul global pe care Uniunea Europeană în acordă ecosistemului european de excelență și încredere în inteligența artificială prin Strategia digitală europeană a Comisiei Europene.

Instituția europeană vizează în principal companii aflate într-un stadiu incipient sau în creștere, investind în dezvoltarea de aplicații IA și tehnologii revoluționare care completează în mod direct IA, cum ar fi tehnologia blockchain, internetul obiectelor și robotica.

„Europa are tot ceea ce este necesar pentru a deveni un centru al dezvoltării de tehnologii de vârf în domeniul inteligenței artificiale. Dispunem de talente și de o multitudine de date industriale — ambele elemente ne vor oferi un avantaj comparativ important în IA, dacă le utilizăm cu înțelepciune. Suntem în curs de elaborare a unui cadru pentru a ne valorifica punctele forte și a consolida încrederea — inclusiv prin norme clare și previzibile. Mecanismul de coinvestiții anunțat astăzi va sprijini în continuare companiile, astfel încât acestea să se poată dezvolta în UE datorită conceperii și implementării de inteligență artificială fiabilă.”, a anunțat luni Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Prin colaborarea cu investitori privați, Banca Europeană de Investiții preconizează că va sprijini aproximativ 20-30 de întreprinderi mici și mijlocii. Noile fonduri vor fi disponibile în UE și în țările asociate la programul Orizont 2020 și se preconizează că vor fi utilizate în următorii patru ani.

Comentarii