10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăFilmCorespondență specială de la Cannes. Dincolo de blițuri și covorul roșu. Festivalul...

Corespondență specială de la Cannes. Dincolo de blițuri și covorul roșu. Festivalul după pandemie – FOTO

O echipă a cotidianului România Liberă este prezentă la Cannes, unul dintre cele mai importante festivaluri cinematografice din lume. Dincolo de apariții de milioane pe covorul roșu, festivalul are și părți mai puțin cunoscute, dar și faptul că ediția are și o parte rezervată ucrainenilor.

De cum intri în Cannes, orașul este în continuă forfotă zi și noapte. Nu există intersecție din oraș, în care să nu vezi echipaje de poliție și securitate. Cu greu reușești să pătrunzi în zona festivalului pentru că odată ce vrei să explorezi zona sau să te muți dintr-un loc în altul trebuie să ai o legimitație la tine sau o dovadă clară că faci parte din staff, altfel riști chiar amendă.

Dacă te plimbi pe malul apei ai ocazia să vezi yachturi unul lângă altul parcate, sunt cel puțin 30, unul mai luxos ca altul, iar în fiecare dintre ele stau actori și echipele lor. De cealaltă parte a plajei sunt rulote cu jurnaliști, echipe ale țărilor mai sărace, printre care și cea a Ucrainei, care de la izbucnirea războiului se află în centrul atenției în toate domeniile. De altfel, în zona plajei am întâlnit și ucraineni angajați la curățenie.

Familii de ucraineni se aflau și pe plaje, erau femei cu copii și câini care își petreceau timp pe nisip sub razele fierbinți ale soarelui. Mulți știu doar ucraineană, însă chiar și așa au reușit să se infiltreze la Cannes, unde prețurile nu sunt deloc mici. Spre exemplu, un simplu sandviș costă 5 euro, iar o apă la 0,5 litri costă aproape 3 euro. Însă o porție de mâncare la un restaurant situat în buricul târgului, costă peste 30 de euro. Cât despre locurile de cazare, acestea depășesc cel puțin perioada aceasta 400 de euro pe noapte și sunt limitate.

Să revenim la festival în sine. În sălile de cinematografe rulează filme încontinuu! De exemplu, sâmbătă seara la ora 21.30, Cristian Mungiu cu lungmetrajul său R.M.N a umplut sala, iar producția este deja favorită ca să câștige Palm D’Or. Cei mai mulți își amintesc de regizorul român cu filmul 4-3-2 (4 luni, săptămâni și 2 zile), din 2007. Duminică, puțin după ora prânzului, Mungiu și echipa sa de actori au realizat o ședință foto și au făcut declarații în fața jurnaliștilor. Îmbrăcat în ținută black tie, regizorul părea că este o figură cunoscută printre jurnaliștii străini și organizatorii de acolo de la care a primit cuvinte de laudă.

Cristian Mungiu la Cannes 2022

Scurtmetrajul „Potemkiniștii”, scris și regizat de Radu Jude, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pe 25 mai 2022. „Potemkiniștii” va debuta în programul Quinzaine des Réalisateurs, secțiune paralelă a prestigiosului festival, la Théâtre Croisette.

Vedeta acestui festival este Tom Cruise care a revenit la Cannes pe 19 mai pentru a aduce noul său film “Top Gun”, a cărui lansare s-a lăsat așteptată doi ani din cauza pandemiei. Organizatorii festivalului i-au acordat un trofeu Palme d’Or pentru întreaga carieră. De altfel, în centrul orașului este o scenă dedicată filmului, iar vizitatorii care sunt în trecere au ocazia de a face filme cu figura actorului expusă acolo, dar și cu momente din timpul filmului. Marele actor s-a declarat dezamăgit de faptul că pandemia i-a furat din bucuria de a se revedea cu fanii. De asemenea, Cruise susține că: „Fac filme pentru marele ecran. Filmele mele nu vor fi lansate direct pe platforme.”

Tom Cruise la Cannes 2022

Ediția din acest an are și un moment dedicat Ucrainei! „Mariupolis 2” (coproducție între Lituania, Franța și Germania) a fost introdus în ultimul moment în Selecția Oficială și a avut premiera la Cannes pe 20 mai în subsecțiunea necompetitivă Séances spéciales (Proiecții speciale), în prezența Hannei Bilobrova și a altor membri ai echipei, întrucât Regizorul Mantas Kvedaravicius a fost ucis pe 30 martie într-un bombardament rusesc.

Sâmbătă seara, regizorul rus Kirill Serebrennikov a fost contestat de cineastul ucrainean Dmitro Suholitki-Sobciuk. Festivalul a interzis participarea delegațiilor oficiale rusești, cu excepția disidentului rus Kirill Serebrennikov.

Desigur, vom vedea în ce măsură, România va reuși să aducă acasă Palm D’Or. Putem respira ușurați că neregulile de la Eurovision nu vor mai putea fi repetate și aici, întrucât sunt mai multe categorii de premii.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă