12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieYieldul românesc stă de cinci ori mai prost decât cel bulgăresc

Yieldul românesc stă de cinci ori mai prost decât cel bulgăresc

Datoria publica a crescut cu peste 3,2 miliarde de euro (9,26%), la 37,982 miliarde de euro.

Care e semnificația cifrelor?

„BNR raportează valoarea de piață. Cea mai mare parte din ea e formata din emisiunile de obligațiuni pe Programul MTN, la Bursa din Luxemburg, care au ajuns la 31 de miliarde de euro, din care ne-am împrumutat cu 29 de miliarde de euro”, spune analistul economic Sorin Dinu.
După europarlamentare si arestarea domnului Dragnea, explica Dinu, preturile au crescut la unele euroobligațiuni si cu 20%. Dar nu e o creștere reala a datoriei, ci doar a valorii de piață. Dar nu avem informația completa. Ce înseamnă aceasta? „Sa avem valoarea nominala, valoarea nominala a titlurilor emise si valoarea de piață. Când vom avea aceasta, vom putea analiza mai bine ce înseamnă datoria publica externa si impactul ei. Oricum, într-un timp scurt, finanțele au împrumutat peste 4 miliarde de euro, pe MTN. Probabil, în toamna vor mai face un împrumut de 1,5 – 2 miliarde de euro”, crede expertul.
Sorin Dinu se așteaptă la aceasta pentru ca vine scadența de 1,5 miliarde de euro, pe MTN, „iar banii nu vor fi luați de la BNR, pentru  ca afectează rezerva, ci probabil se va face alt împrumut”.
 
România plătește dobânzi mai mari
În afara de aceasta, finanțele au raportat dobânzi mici, dar „trebuie sa compari cu evoluția dobânzilor. Fed va reduce dobânda de referință, BCE se gândește sa facă la fel. Yieldurile pe 10 ani, la majoritatea statelor din Zona Euro, sunt negative. Elveţia a ajuns la -1%. Până si obligațiunile lusitane sunt la 0,2% – 0,3%. Bulgaria chiuie, cu un cupon de 0,5% si yieldul aproape de cupon, la 0,45%. Deci, în realitate MFP a vândut obligațiuni cu o dobânda extrem de mare”, afirma Dinu.
Practic, yieldul românesc la 10 ani e 4,5%, de peste noua ori mai mare ca al Sofiei. „Tot ce depășește 100% în creșterile de preţuri arata ca România plateste dobânzi mai mari. Obligaţiunile pâna în 2049, cu yield la 4,625%, sunt pe la 120%”, a spus României libere analistul economic.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă