18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieVom suferi economic până în trimestrul IV

Vom suferi economic până în trimestrul IV

Deficitul bugetar anticipat mediu este de 6,5%. 95% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului, în următoarele 12 luni.

Valoarea medie a anticipaţiilor analiştilor CFA, pentru orizontul de şase luni, este de 4,9370 lei/euro, în timp ce, la orizontul de 12 luni, avem o valoare medie previzionată de 4,9954 lei/euro.

Rata anticipată a inflaţiei, la 12 luni (aprilie 2021/aprilie 2020), avea o valoare medie de 3,79%.

“Peste 63% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate. În martie, se observă o majorare, chiar o dublare a abaterii medii a răspunsurilor la întrebările cantitative, ceea ce arată o incertitudine ridicată în rândul participanţilor, cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici”, arată CFA.

„Peste 63% dintre analiştii CFA consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate.” analişti CFA

În martie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Society România a scăzut, faţă de luna anterioară, cu 27,7 puncte, până la 20,8 puncte. E cea mai mică valoare din iulie 2012, faţă de aceeaşi lună a anului anterior.

Indicatorul condiţiilor curente a scăzut, faţă de luna anterioară, cu 57,5 puncte, până la 13,1 puncte. Este un record istoric: cea mai mică valoare din august 2012, în timp ce, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 34 de puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 12,8 puncte, până la 24,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, când a scăzut cu 4,2 puncte).

 

Joburi şi automatizare

Pe de altă parte, Forbes notează că criza Covid va accentua tendinţa spre automatizarea a ceea ce poate fi automatizat şi crearea de noi tipuri de locuri de muncă.

Americanii de la McKinsey au previzionat că până la 30% din locurile de muncă din SUA vor fi automatizate până în anul 2030.

Automatizarea și inteligenţa artificială „vor ridica productivitatea și creșterea economică”, însă „milioane de oameni din întreaga lume ar putea avea nevoie să îşi schimbe ocupația sau să îşi îmbunătățească abilitățile”.

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă