21.1 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Virgil Popescu: CE Oltenia se va decarboniza treptat sau nu va mai fi

Ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, a spus, la audierile din comisiile parlamentare, că a aprobat prin OUG un ajutor pentru CE Oltenia (CEO), de 1,2 miliarde de lei. Acesta va intra în vigoare după aprobarea notificării de către Comisia Europeană.

„Am aprobat OUG acum două săptămâni, cu privire la acest ajutor de stat cu clauză suspensivă, şi va intra în vigoare după aprobarea notificării de către Comisia Europeană.

Dacă acest împrumut nu va fi returnat în termen de şase luni, aşa cum e definit un ajutor de stat de salvare în legislaţia europeană, îl vom transforma în ajutor de restructurare”, a spus Popescu.

„Evident, o trecere de la cărbune la gaz presupune un număr mai mic de lucrători.” Virgil Popescu, ministrul Economiei şi Energiei

Guvernul doreşte să decarbonizeze CEO, care acum foloseşte ca materie primă cărbunele cel mai slab caloric, lignitul, „pentru că preţul certificatelor de CO2 nu permite o activitate eficientă”, a explicat demnitarul.

Ministerul va scoate, din producţia de energie electrică pe bază de cărbune, cam 1.350 MW, pe care îi va înlocui „cu 1.450 MW pe gaze şi 300 MW producţie solară. Practic, CE Oltenia va avea, în urma acestui program, o diminuare cu aproape 50% a emisiilor de CO2”.

Cazul CE Oltenia seamănă, pe partea de mine, cu revoluţia făcută de Margaret Thatcher, în Ţara Galilor. Azi, urmaşii minerilor galezi de acum 40 de ani se ocupă cu turism şi economia serviciilor.

 

Concediere naturală, prin pensionare

Virgil Popescu a precizat că, în următorii patru ani, 4.000 de angajaţi de la CEO vor ieşi la pensie. „Evident, o trecere de la cărbune la gaz presupune un număr mai mic de lucrători.

Discutând cu directoratul CEO, i-am întrebat care e prognoza de pensionare a oamenilor şi mi-au zis că în următorii patru ani 4.000 de oameni vor ieşi pe cale naturală la pensie. Practic, vom avea şi o restructurare naturală”, a explicat ministrul.

Deocamdată, ministrul nu ştie din ce direcţii ale companiei sunt angajaţii ce ies la pensie, pentru că aceasta va mai produce şi alte mutaţii de politică de personal.

„Nu putem să mai stăm, în condiţiile în care avem acest Green Deal european, să nu luăm măsuri acum, pentru că vom ajunge în 2030 şi nu vom mai avea timp”.

Ultima oră
Pe aceeași temă