13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieVești bune de la analiștii economici: 2018 va fi un an benefic...

Vești bune de la analiștii economici: 2018 va fi un an benefic pentru piața imobiliară

Aceste precizări au fost transmiseîntr-o analiză realizată de o companie de consultanţă imobiliară internaţională, remisă vineri AGERPRES.

‘Situaţia economică din România anului 2017 pune presiune pe aşteptările din acest an, ca urmare a înregistrării celor mai bune rezultate din perioada post criză’, spun analiştii imobiliari care apreciază că România poate depăşi performanţele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale şi de Est şi în 2018, marcând încă un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.

Principalele 10 tendinţe asociate anului 2018 în analiza realizată de Colliers International vizează evoluţia pieţei de investiţii, rezultatele economice mai bune decât în majoritatea ţărilor din UE, piaţa forţei de muncă, retailul la nivel naţional, cererea pentru terenuri.

Luând în considerare reducerea stimulentelor fiscale şi înăsprirea politicii monetare începând cu 2018, creşterea PIB va încetini până la un nivel mai sustenabil (spre 5%), însă România va continua să fie una dintre cele mai dinamice economii europene, spun analiştii imobiliari. Piaţa de investiţii va avea parte de o evoluţie spectaculoasă. După acumularea în 2017 a unui volum investiţional uşor peste pragul de 0,9 miliarde euro şi amânarea unor tranzacţii pentru anul viitor, analiştii de la Colliers International se aşteaptă în 2018 la un volum total de peste 1 miliard de euro.

O altă tendinţă, migraţia (internă şi externă) va deveni din ce în ce mai relevantă. Tiparul migraţiei interne sugerează o preferinţă în creştere pentru principalele oraşe din România – Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în detrimentul Bucureştiului, astfel că marile companii vor viza extinderea sau înfiinţarea unor birouri în afara Capitalei. Un alt fenomen important de urmărit este cel al românilor care lucrează în alte ţări şi care ar putea începe să se întoarcă în ţară în număr mai mare.

În 2018, cererea chiriaşilor pe segmentul industrial va fi din ce în ce mai puternică, mai ales în condiţiile intensificării comerţului electronic, în timp ce dezvoltările speculative vor creşte în număr. Infrastructura slabă va constitui în continuare o problemă. În 2017, au fost livraţi 24 km de autostradă, de aproximativ patru ori mai puţin decât au promis autorităţile. Experţii în domeniu avertizează că 2018 va fi similar, cu promisiuni de cel puţin 156 km.

Piaţa de birouri din Bucureşti se va concentra pe noi poli. Livrările de spaţii de birouri vor fi mai mari în 2018 faţă de anul trecut, iar noii poli – Centru-Vest, Piaţa Presei/Expoziţiei, vor fi absorbiţi uşor, însă dezvoltatorii devin mai precauţi.

Piaţa forţei de muncă va fi mai încordată anul acesta. Dezechilibrul dintre cerere şi ofertă pe piaţa forţei de muncă a crescut, în timp ce absolvenţii cu un profil tehnic se dovedesc a fi prea puţini în comparaţie cu nevoile angajatorilor.

În ceea ce priveşte segmentul de retail, nu au fost anunţate noi proiecte mari pentru Bucureşti în următorii ani, ci doar câteva extinderi. Investiţiile se vor concentra asupra îmbunătăţirii situaţiei oraşelor cu deficit de spaţii moderne de retail, inclusiv cele cu o populaţie sub 100.000-150.000 de locuitori.

Retailul online nu va fi o ameninţare pentru centrele comerciale clasice. În procesul decizional, românii doresc de regulă să vadă un produs înainte de a-l achiziţiona, ceea ce reprezintă un avantaj pentru mall-uri. Pentru a face faţă mai bine viitorului, centrele comerciale trebuie să se definească drept destinaţii pentru petrecerea timpului liber: mai mult spaţiu va fi alocat zonelor de food court şi de servicii precum cinema şi terenuri de joacă pentru copii.

Cererea pentru terenuri va continua să vină din partea segmentului rezidenţial: Luând în considerare creşterea salariilor şi a intenţiei de a achiziţiona o locuinţă, proiectele rezidenţiale vor continua să rămână principalele motoare ale cererii pentru terenuri. Proiectele noi de birouri vor atrage probabil cererea pentru proiecte rezidenţiale în zonele învecinate.

Cele mai citite

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă