13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieValul scumpirii carburanților a ajuns într-o țară vecină României la un nivel...

Valul scumpirii carburanților a ajuns într-o țară vecină României la un nivel record

Numai în ultima lună, preţul benzinei a crescut cu 24 forinţi (0,06 euro), în timp ce cel al motorinei a urcat cu 16 forinţi (0,04 euro). Aceasta înseamnă că preţul mediu al unui litru de benzină (95) este de 451 forinţi (1,25 euro). Un litru de motorină costă acum 447 forinţi (1,24 euro).

Astfel, preţul benzinei a atins practic maximul istoric, deoarece ultima dată când un litru de benzină a costat atât de mult a fost în aprilie 2012, în timp ce motorina este cu doar puţin sub nivelul record. În timp ce preţurile petrolului au fost mai mari în 2012, situându-se în jurul valorii de 100 de dolari pe baril faţă de aproximativ 75 USD astăzi, forintul maghiar s-a depreciat semnificativ în ultimii nouă ani (un dolar valora aproximativ 230 forinţi în 2012 comparativ cu mai mult de 300 de forinţi în prezent).

Dacă nu se va produce un „miracol“ pe piaţa petrolului sau o consolidare a forintului, sunt probabile noi scumpiri, notează analiza.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă