9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieUn sfert de miliard de oameni îşi vor pierde locurile de muncă

Un sfert de miliard de oameni îşi vor pierde locurile de muncă

Lumea se confruntă cu o provocare uimitoare de locuri de muncă. Un sfert de miliard de oameni își vor pierde locul de muncă în acest an, a declarat președintele Microsoft.

Brad Smith spune că milioane de oameni din toată lumea vor trebui să învețe noi abilități, pentru a obține locuri de muncă sau chiar pentru a rămâne pe vechiul post, pe măsură ce digitalizarea economiilor se apropie.

Microsoft a anunțat recent un plan pentru a forma abilități și instruire pentru digitalizare la 25 de milioane de oameni, la nivel mondial, anul acesta. Compania va oferi instruire, abilități, certificări și va ajuta la găsirea unui loc de muncă, informează BBC.

Firma va face acest lucru cu ajutorul LinkedIn, reţea socială deținută de Microsoft. Totuşi, Smith a recunoscut că multe locuri de muncă din multe țări ar fi în afara zonei de recalificare digitală.

“Natura muncii variază foarte mult în întreaga lume. Nu toate locurile de muncă pot fi digitalizate, în special în lumea în curs de dezvoltare”, a spus Smith.

“Trăim într-o lume a inegalității pe Internet. Dacă nu facem ceva în acest sens, vom exacerba toate celelalte inegalități de care ne preocupăm cu toții. Aceasta este o sarcină dincolo de orice companie sau oricare guvern, dar, dacă putem ajunge la 25 de milioane de oameni pe care îi vom instrui, ne facem partea noastră din datorie”, susţine preşedintele Microsoft.

 

Donaţii

Microsoft va dona 20 de milioane de dolari (adică 19,6 milioane de lire sterline) în subvenții către ONG-uri, în acest program, pe lângă utilizarea gratuită a serviciilor, dar pentru mulți va fi, la nivel global, destul de puțin.

Dacă saltul tehnologic din SUA era puternic necesar înainte de pandemia de Covid-19, acum el este imperios. Doar cinci companii reprezintă 20% din valoarea indicelui S&P 500, iar Smith consideră că acest lucru e periculos.

„Tehnologia este un instrument puternic, dar poate fi și o armă formidabilă în mâinile greșite”, spune preşedintele Microsoft, adăugând: “Este un moment critic pentru tehnologie. Are mai multă responsabilitate decât niciodată”.

Într-adevăr, futurologii au atras atenţia de cel puţin 50 sau 60 de ani că ne apropiem de acest moment şi iată că acum chiar se întâmplă: tehnologia ne poate duce într-o situaţie-limită, punând la grea încercare capacitatea statelor de o face în aşa fel încât dezvoltarea ei să fie spre binele omenirii.

Practic, ciudăţenia cea mai mare este că lumea pare să fi intrat efectiv într-un soi de paradigmă cu caracteristici de utopie science-fiction. Mai simplu, trăim un film SF, iar acesta este de fapt chiar viaţa noastră de toate zilele, chiar dacă ne străduim din răsputeri să credem că lucrurile nu stau astfel.

“Cred că oamenii au mai multe întrebări decât oricând și nu este un lucru rău”, continuă Brad Smith, apoi continuă, explicând că, “pentru a se asigura că tehnologia este o forță a binelui, guvernele trebuie să se mişte mai repede, pentru a dezvolta legi centrate pe tehnologie, în timp ce companiile tehnologice trebuie să manifeste o anumită autoreținere”.

 

Smith, Microsoft: „Aproape nimic fără noi”

Obținerea unui acord global cu privire la modul de reglementare și taxarea tehnologiei s-a dovedit dificil derealizat.

Multe țări sunt nerăbdătoare, deoarece digitalizarea tot mai mare a economiilor face mai dificilă generarea veniturilor fiscale pe care vor trebui să le plătească pentru trilioanele de dolari ce vor fi daunele de după terminarea pandemiei de coronavirus.

Progresul tehnologic va duce de asemenea la creșterea automatizării și la implementarea inteligenţei artificiale, care pot grăbi șomajul în masă.

Ce responsabilitate consideră şeful Microsoft că au companiile tehnologice, în a plăti pentru modificările pe care le produc?

„Pentru a se asigura că tehnologia e o forță a binelui, guvernele trebuie să se mişte mai repede, pentru a dezvolta legi centrate pe tehnologie.” Brad Smith, preşedinte Microsoft

“Cred că vestea bună este că guvernele au toate instrumentele de care au nevoie pentru a se asigura că companiile tehnologice rămân responsive și responsabile, în conformitate cu statul de drept”, spune Brad Smith.

„În mod fundamental, responsabilitatea companiilor și a țărilor este de a se asigura că oamenii au abilitățile pentru a putea să profite de beneficii, mai degrabă decât să sufere din cauza consecințelor modificărilor care se produc acum”, explică acesta.

“Toți trebuie să recunoaștem că tehnologia nu poate rezolva totul, dar aproape nimic nu poate fi rezolvat fără noi. Trebuie să fim la masa de discuţii”, a concluzionat corporatistul.

Cele mai citite

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis. Președintele a acordat drapelul de luptă Direcţiei Generale de Protecţie Internă din MAI şi Institutului „Cantacuzino”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 martie 2024, mai multe decrete. Printre acestea se află și decretele privind acordarea Drapelului de luptă...
Ultima oră
Pe aceeași temă