15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieUE se îndreaptă spre o recoltă mare de grâu în pofida valului...

UE se îndreaptă spre o recoltă mare de grâu în pofida valului de căldură

“Valul de căldură a provocat o diminuare a recoltei cu câteva milioane de tone dar, pe ansamblu, vom avea o recoltă mare şi livrări semnificative la export în principalii producători Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia”, a declarat un trader german.

În Franţa, cel mai mare producător de grâu din UE, fermierii au recoltat 33% din cultura de grâu moale până la data de 15 iulie, în creştere faţă de 9% în urmă cu o săptămână. “În Franţa, recolta arată mai bine decât ne aşteptam. Randamentele sunt foarte bune în pofida valului de căldură”, a spus un trader pentru Reuters.

Participanţii de pe piaţă şi-au revizuit în creştere estimările privind recolta de grâu a Franţei în acest an până la 38 milioane tone, în creştere faţă de aproximativ 34 milioane tone anul trecut. În plus, conţinutul de proteine este în general de 11% sau mai mare, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire faţă de primele cantităţi recoltate pe coasta de vest a Franţei care au arătat un conţinut de proteine mai mic de 11%, pragul minim cerut în general pentru pieţele de grâu pentru panificaţie.

Şi în Germania, al doilea mare producător de grâu din UE, cooperativele agricole şi-au îmbunătăţit estimările privind recolta din acest an cu 17,7% până la 23,85 milioane tone. “Valul de căldură din iunie a însemnat diminuarea cu 850.000 de tone a producţiei de grâu a Germaniei, dar în pofida acestui lucru recolta arată bine, iar pierderile nu sunt atât de grave pe cât se preconiza”, a declarat un trader german.

În Marea Britanie, recoltatul grâului ar urma să înceapă peste 10 zile iar cultura este, pe ansamblu, într-o stare bună. Producţia din acest an ar urma să o depăşească pe cea de 14 milioane tone înregistrată anul trecut. “Cred că o estimare de 15 milioane tone este una prudentă fiind posibil să fie chiar mai mare”, a declarat Jack Watts, consilier la National Farmers Union.

Recoltatul grâului a început şi în Polonia, iar producţia din acest an ar urma să fie mai mare cu 8%-9% faţă de cea din 2018 până la 10,7 milioane tone, a apreciat Wojtek Sabaranski, analist la Sparks Polska.

De asemenea, producătorii de grâu din bazinul Mării Baltice, care au fost afectaţi de seceta de anul trecut, se aşteaptă la o revenire a producţiei în acest an. De exemplu, recolta de grâu a Suediei ar urma să se dubleze în acest an până la 3,2 milioane tone, a declarat Mikael Jeppsson de la cooperativa agricolă Lantmannen. “Recolta ar urma să fie suficient de mare pentru a permite Suediei să reia exporturile de grâu”, a spus Mikael Jeppsson.

În Lituania, care a devenit un jucător activ pe piaţa mondială de export de grâu, în acest an recolta ar urma să crească cu 35% până la 4,2 milioane de tone. “Pentru moment, este dificil de spus care va fi calitatea grâului pentru că recoltatul va începe în zilele următoare”, a declarat un trader de cereale din Lituania.

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă