6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieUE ”anticipează o recesiune în 2020” din cauza coronavirusului

UE ”anticipează o recesiune în 2020” din cauza coronavirusului

El însă nu şi-a cuantificat aprecierea, dar a preconizat un impact global al crizei coronavirusului asupra creşterii economice europene ”între 2 şi 2,5%”, relatează AFP, conform News.ro.

”Îniantea crizei eram la aproximativ 1,4%” în privinţa previziunilor privind creşterea economică ”pe tot continentul. Credem că vom avea un impact între 2 şi2,5%” asupra acestei creşteri, a declarat el la BFM Business.

Comisarul european a estimat că, bineînţeles, ţările europene ar putea încălca pentru moment reglementările Pactului de Stabilitate european pentru a face faţă crizei, aşa cum prevăd textele europene.

”Vom respecta strict Pactul, care permite în caz de forţă majoră (…) retragerea din reguli”, a anunţat el.

Întrebat despre oportunitatea unui plan european de relansare economică, Breton a apreciat că este ”mult prea devreme pentru a vorbi despre el” în mod detaliat, dar a sugerat că va exista unul la momentul potrivit.

Deciziile vor fi luate ”în funcţie de ceea ce vom vedea în impactul real asupra economiei”, a declarat el.

”Începând din momentul în care suntem în recesiune, în general, există planuri de relansare”, a mai spus Bretton.

Comisarul european a estimat de asemenea că criza probabil va relansa reflecţiile cu privire la instrumente de mutualizare a datoriei ţărilor europene.

”M-am gândit mult, la vremea respectivă, la produse nevonvenţionale în vederea încercării mutualizării datoriilor”, a declarat el. ”Poate că va trebui să revenim la ele”, a apreciat Breton.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă