21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieTVA scade la 18 la sută, populația va plăti doar zece taxe,...

TVA scade la 18 la sută, populația va plăti doar zece taxe, iar firmele – cel mult 40 de taxe

Numărul taxelor, tarifelor şi comisioanelor cu aplicare generală în România nu va fi mai mare de 50 începând din ianuarie 2019, astfel că pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe, iar pentru companii nu mai mult de 40 de taxe, potrivit Programului de guvernare 2018 – 2020.

“Vom simplifica birocraţia prin reducerea masivă a numărului de taxe. Începând cu 1 ianuarie 2019 numărul taxelor, tarifelor şi comisioanelor (cu aplicare generală) în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe, generale, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe maşină etc. Toate celelalte taxe, tarife şi comisioane vor fi eliminate sau comasate. Pentru agenţii economici numărul taxelor fiscale şi nefiscale (cu aplicare generală), va fi de maxim 40”, promite documentul citat.

Potrivit acestuia, tot de la începutul anului viitor, cota de TVA va scădea de la 19% la 18% iar cota redusă de 5% va fi extinsă şi pentru vânzarea de locuinţe cu suprafaţă mai mică de 120 mp şi pentru inputuri în agricultură.

“Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%”, precizează autorii documentului care subliniază totodată că în UE cota generală de TVA nu poate fi mai mică de 15%.

Începând cu 2019 se are în vedere extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici.

Pe de altă parte, autorităţile promit că va fi aplicată o prevedere legislativă prin care nu va mai exista nicio taxă care să nu poată fi plătită online iar numărul de formulare solicitate de ANAF va fi redus astfel încât cei care au venituri independente vor depune un formular pe an iar IMM-urile 5.

Până la 1 iulie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituţiilor statului şi calendarul de implementare a acestei strategii.

Noua variantă a programului de guvernare revine cu ideea elaborării unui Cod economic, care va cuprinde Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic şi care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în acest an.

Pachetul legislativ va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente.

“Odată aprobat de Parlamentul României, Guvernul va cere un moratoriu celorlalte forţe politice din Parlament, prin care nicio formaţiune politică să nu mai iniţieze propuneri legislative privind modificarea noului Cod Economic al României, pentru cel puţin o perioadă de 5 ani de zile. Adoptarea Codului Economic al României se va face cu cel puţin 6 luni înainte de a intra în vigoare”, se mai precizează în Programul de guvernare.

Principalii indicatori macroeconomici cuprinşi în document sunt deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB, pe fondul unei creşteri economice de peste 5,5%.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă