13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieTulcea: Proiectul privind modelarea hidraulică în Deltă, respins la finanţare

Tulcea: Proiectul privind modelarea hidraulică în Deltă, respins la finanţare

Proiectul este considerat de conducerea INCDDD drept unul foarte important şi va redepus, astfel încât să se realizeze în actuala perioadă de programare.

“Urmare a proiectului respins de la finanţare am fi avut modelul hidraulic care să fundamenteze măsurile de management din Rezervaţie, inclusiv cele de decolmatări. Ne-am propus să-l redepunem, însuşindu-ne punctele slabe identificate de evaluatori. Ei judecă după un ghid care conţine criterii ce trebuie îndeplinite pentru a primi finanţare”, a declarat pentru Agerpres directorul general al INCDDD, Marian Tudor.

Proiectul de monitorizare şi modelare hidraulică din RBDD a fost anunţat de mai mulţi ani drept cel care va prezenta în timp real nivelul apei şi al sedimentelor din zonă, pe baza acestuia autorităţile urmând să ia decizii privind lucrările care se vor realiza în Deltă.

Alte trei proiecte întocmite de INCDDD, în parteneriat cu Administraţia RBDD, sunt în evaluare tehnico-economică. Acestea vizează “Revizuirea planului de management şi a regulamentului Rezervaţiei”, “Modernizarea Staţiei de monitorizare a peştilor migratori, a sturionilor şi scrumbiei de Dunăre din Isaccea” şi “Evaluarea speciilor invazive din Delta Dunării”, a menţionat sursa citată.

“În următoarele trei săptămâni, vom depune încă patru proiecte. Trei dintre ele vizează îmbunătăţirea condiţiilor hidrologice în complexele acvatice naturale din RBDD, iar unul are în vedere protecţia nurcii europene”, a mai spus directorul general al INCDDD.

Toate proiectele ar urma să fie finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, iar cererile de finanţare ale acestora au primit avize de conformitate cu Strategia de dezvoltare integrată a Deltei Dunării din partea Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară pentru ITI-DD.

Prin acest mecanism financiar, POIM oferă comunităţilor din Deltă 407,64 de milioane de euro. Axa prioritară privind protecţia mediului are un buget total estimat de 60 de milioane de euro. ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar, nou la nivel european, presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării şi are un buget total estimat de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă