6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieTudor Popescu: „Toţi şobolanii României au învăţat să intre în insolvenţă ca...

Tudor Popescu: „Toţi şobolanii României au învăţat să intre în insolvenţă ca să nu plătească datoriile la stat“

Rl: Ce înseamnă unificarea RADET şi Elcen într-o singură companie, în subordinea Primăriei Capitalei?
Tudor Popescu: Este una dintre marile păcăleli care i se trag Gabrielei Firea, care nu se pricepe în domeniu, pentru că nici nu are cum să se priceapă şi nici nu trebuie ca un primar să se priceapă. Ultimul care ştia câte ceva din aceasta am fost eu şi am plecat din Primăria Capitalei acum vreo cinci ani.

Ce se va întâmpla acum?
Nimic. Se încearcă o manevră pe hârtie, cu care să păcălească judecătorul sindic.

Este vorba despre confuzia dintre creditor şi debitor, care vor fi una şi aceeaşi persoană juridică, iar atunci datoriile dispar?
Ideea a plecat de la judecătorul sindic al Elcen, care, analizând tot felul de propuneri de la firma ce face reorganizarea juridică a Elcen, a constatat că aceştia nu au o soluţie. Şi nici nu există, dacă discutăm separat despre Elcen şi RADET.

Judecătorul sindic a dat un termen-limită: 22 mai 2018, la care declara falimentul. Elcen a fost, din cauza aceasta, într-o degringoladă puternică. De regulă, toţi şobolanii ăştia ai României au învăţat să intre în insolvenţă ca să nu plătească datoriile la stat. Ani de zile poţi rămâne în insolvenţă, până te plictiseşti tu să nu dai nimic statului.

Dar Elcen n-a avut noroc. Judecătorul sindic a dat termen-limită 22 mai. În degringoladă, Elcen a făcut o şedinţă a creditorilor la RADET, căutând o soluţie. O formulă de genul “noi detaşăm afacerea încălzirii, nu întreprinderea”, ceea ce e o subtilitate care miroase urât.

Parizienii cum au reuşit să-şi rezolve problema pe cont propriu? Nu au avut niciodată acest sistem moscovit de încălzire centralizată. S-au asociat ca proprietari, au centrale…
… de cvartal…

… sau de imobil. Şi-au angajat administratori de centrală, care locuiesc acolo, le dau salariu.
Ideea a fost pusă la punct de sistemul comunist. Au produs energie electrică în sistemul naţional de electrificare. Reziduul de energie termică, pe care la Turceni şi Rovinari îl aruncăm, îl dăm populaţiei în cogenerare.

Sistemul produce pierderi şi corupţie. De ce nu îl desfiinţăm?
Sistemul scoate din Elcen căldură, ce ar trebui să fie 40 de lei gigacaloria, pentru că pe ei îi costă 20 de lei/gcal, dar se vinde la RADET, din cauza corupţiei, cu 160 de lei/gcal, adică de patru ori valoarea.

Atunci să desfiinţăm sistemul.
Elcen a fost maşinăria cu care şi-au făcut unii rost de bani de partid.

Ce anume este Elcen? Electrocentrale Bucureşti?
Da. 14 blocuri energetice la patru CET-uri. Ministerul Energiei le jefuieşte din plin.

Francezii nu au astfel de probleme.
Francezii sunt săraci, nu sunt în stare să aloce o asemenea sumă imensă, precum comuniştii. Aceştia şi-au permis un lux la scară mare.

Noi suntem bogaţi? Am făcut un sistem cu pierderi extraordinare.
Pierderile sunt intenţionat făcute. În campania electorală a Gabrielei Firea, scandalul era că 178 de milioane de euro pentru cârpit găurile din ţevile RADET erau puse la dispoziţie printr-un efort al lui Sorin Oprescu.

Când ai mii de kilometri de ţevi, e imposibil să-i ai pe toţi, simultan, nou-nouţi. Nu e mai simplu să nu mai ai aceşti mii de kilometri?
Corina Creţu a dat României 178 de milioane de euro (n.n.: pe POIM – Programul Operaţional Infrastructură Mare), pentru ca RADET, de toţi aceşti bani, să cârpească găuri. RADET a restituit banii Comisiei.

Nu era mai bine să fi dat banii Comisia Europeană pentru transformarea sistemului într-unul modern, delocalizat, eficient?
Nu poţi, poluezi oraşul.

Dar nu foloseşti pelete din materiale ce poluează oraşul…
… foloseşti gaz metan, dar acesta poluează şi el…

Nu foloseşti nici gaz metan, ci pelete din deşeuri de la gunoaiele menajere.
Când arzi un cărucior de copil şi ies zirconiu, vanadiu, titan…

Nu arzi căruciorul. Foloseşti exclusiv gunoaiele menajere.
Acestea nu au PET-uri?

Peletele din plastic, se separă, se folosesc la altceva.
Cine le separă?

În Finlanda, ţara cu cei mai fericiţi oameni din lume, dacă nu respecţi procedura legală de separare a gunoaielor, iei amendă. În Canada, sunt reguli la dimensiunile crengilor aruncate la gunoi.
Durează foarte mult schimbarea obiceiurilor oamenilor. La bloc ai un tobogan. Ce faci?

Faci trei tobogane distincte. Plastic, hârtie-carton, gunoaie menajere.
În 82.000 de blocuri? Occidentalii au modificat blocurile. Cine modifică la noi 82.000 de blocuri?

Dacă ei au putut, putem şi noi. Elcen are creanţe la RADET?
Da. RADET are 3,4 miliarde de lei datorie la Elcen.

Iar Elcen are datorii enorme la Distrigaz.
La mai mulţi furnizori.

Problema noilor datorii şi datoriilor istorice ale noii entităţi către Distrigaz cum se rezolvă? Cât sunt acele datorii?
Erau cam o treime din datoria RADET la Elcen. La Elcen sunt 3.500 de salariaţi, când pot să-şi facă treaba cu 600. RADET a avut 3.000 la început şi a tot scăzut natural până pe la 2.000. Noua societate va avea suma tuturor acestor salariaţi.

Sistemul rămâne unul perdant.
Sigur.

Există mai mulţi experţi care ne-au spus că, după o iarnă grea, pierderile vor fi atât de mari, că Bucureştiul va fi în faliment. Aşa este?
La ora aceasta, Primăria Capitalei a aprobat 279 de milioane de lei pentru reparaţii la găurile din ţevile RADET, pentru că vor să restituie prin dezangajare cele 178 de milioane de euro de la Comisia Europeană.

De ce?
Pentru că le e frică să le cheltuiască, pentru că ştiu că au degetele lipicioase şi ajung la puşcărie.

Notă: La afirmaţiile interlocutorului, “România liberă” a solicitat reacţii. Până la închiderea ediţiei, Primăria nu a răspuns. Ministerul Energiei “nu comentează afirmațiile unor interlocutori audiați în cadrul unor investigații jurnalistice”. Electrocentrale Bucureşti afirmă că “a respectat toţi paşii procedurali privind procedura de insolvenţă”. Pe de altă parte, “preţul gigacaloriei vândute de Elcen către RADET Bucureşti”, a explicat sursa citată, “este stabilit de către ANRE. (…) cifrele menţionate de către sursa dvs. (20, respectiv 40 lei/gigacalorie) nu reflectă nici pe departe realitatea. Din informaţiile noastre, preţul de vânzare a energiei termice pe care Elcen îl percepe către RADET Bucureşti este unul dintre cele mai mici din ţară”. Specialistul în insolvenţă Gheorghe Piperea, care se ocupă de insolvenţa RADET, a declarat RL că noua societate va avea în total 4.500 de salariaţi, adică suma numărului de salariaţi ai celor două companii, nu 5.500, câţi spune Popescu că va avea noua companie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă