13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieTrasabilitatea tutunului a devenit complet operaţională în România

Trasabilitatea tutunului a devenit complet operaţională în România

Sistemul presupune identificarea şi urmărirea fiecărui pachet de ţigarete produs sau destinat pieţei europene printr-un marcaj de trasabilitate numit “identificator unic” (ID), ce conţine informaţii privind locul, data producţiei, precum şi destinaţia pachetului respectiv. Se urmăreşte astfel combaterea traficului ilicit cu aceste produse, precizează sursa citată.

“La nivelul României, începând cu data de 20 mai 2019 (data intrării în vigoare a sistemului la nivelul Uniunii Europene) şi până în prezent, operatorii economici au avut posibilitatea să utilizeze identificatori unici emişi de alţi emitenţi de ID din alte state membre, datorită inoperabilităţii sistemului la nivel naţional. Dar, aceste ID-uri erau valabile doar şase luni de la data emiterii, fiind o soluţie provizorie”, se arată în comunicatul EY.

Începând din 31 octombrie, operatorii economici vor trebui să obţină codurile de identificare ca operator economic şi unitate de la Imprimeria Naţională, iar mişcarea produselor până la primul magazin de vânzare cu amănuntul va fi înregistrată în sistemul de trasabilitate.

“Operatorii economici care comercializează în sistem angro şi/sau distribuie produse din tutun, inclusiv platformele logistice de aprovizionare a magazinelor proprii, trebuie să scaneze, să înregistreze şi să transmită informaţiile referitoare la produsele care le sunt destinate. Astfel, ţigaretele şi tutunul de rulat nu vor mai putea fi livrate operatorilor economici decât după ce aceştia obţin aceste coduri unice – de operator economic şi de unitate de la Imprimeria Naţională. Acelaşi sistem va fi aplicabil şi în cazul altor produse din tutun (de ex. ţigări de foi, trabucuri) începând cu data de 20 mai 2024”, precizează consultanţii citaţi de Agerpres.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 36,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2019..

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă