Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Totul pentru introducerea tehnologiei 5G în România

Guvernul a modificat la 2%, de la3%, printr-o OUG care modifică OUG 114, taxa pe care companiile din telecom o plătesc ANCOM.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 11.07.2019 - 17:05

Deputatul Varujan Pambuccian, expert în IT&C, spune că „s-a ajuns la această taxare mai scăzută ca să se încurajeze intrarea pe 5G”. Nu-mi dau însă seama cum o să arate lucrurile pe 5G, adică cum o să arate tarifele, dacă vor fi modificate la operatori, dacă va exista foarte mult interes pentru tehnologia 5G, pentru că ce aduce în plus e foarte deosebit de profilul utilizatorilor de acum. Ei ar trebui puţin şi informaţi, să vedem cât interes există pentru 5G”.

Nu e cam high-end pentru România ceea ce se întâmplă în 5G? „Nu neapărat”, a explicat Rl Pambuccian, afirmând că „o tehnologie nouă de obicei creează cererea, dar de data asta vorbim despre o tehnologie ce ar trebui explicată utilizatorilor, pentru că, din punctul de vedere al majorităţii lor, nu aduce ceva spectaculos în plus”.

Se mişcă mai repede Internetul în 5G? „Da, e lărgimea de bandă mai mare, dar aceasta este ok şi pe 4G, la utilizare normală. Ce nu li se spune utilizatorilor e ce pot avea cu adevărat interesant în plus”, spune expertul în IT&C.

Anume, „sunt aplicaţii care nu pot să funcţioneze fără o lărgime de bandă mai mare, cum sunt cele de la telefoanele cu display holografic, cele ce merg pe definiţie foarte mare, pe video”, spune Varujan Pambuccian.

„Sunt o grămadă de nişe, deocamdată, care vor deveni regulă, pentru că nu sunt acoperite de 4G”, a detaliat Pambuccian, pentru că „în 5G mai există lucruri care sunt foarte specializate, ce ţin de crearea de subdomenii. Nu ştiu cât va interesa partea de IoT (Internet of Things), care, odată cu 5G, vine mult mai bine pusă la punct”.

 

Specialităţi

Internet of Things e un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte.

Realizarea unor IoT-uri presupune echiparea dispozitivelor ce trebuie conectate cu aparatură de rețea și cu electronică.

„Acestea sunt mai degrabă specialităţi care nu ţin de utilizatorul persoană fizică obişnuit cu lucrurile care se întâmplă acum în Comunicaţii”, a conluzionat specialistul.

Comentarii

loading...