Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Toți producătorii vor trebui să livreze electricitate cu un profit de 5%

Toţi producătorii de energie vor trebui să livreze în acest an electricitate populaţiei la un preţ reglementat care să le asigure un profit de 5% din suma costurilor justificate, potrivit Ordinului 10/2019 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

04.02.2019 - 13:16

ANRE menţine în ordin prevederea potrivit căreia Hidroelectrica şi Nuclearelectrica vor trebui să livreze în regim reglementat până la 65% din producţie, însă precizează că acest lucru nu se va întâmpla în acest an, scrie Agerpres.

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat vineri ordinul privind metodologia de stabilire a preţului energiei electrice vândute de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă, conform OUG 114/2018.

"Metodologia face parte din pachetul de reglementări aplicabile în perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022, care au ca obiectiv asigurarea furnizării de energie electrică pentru clienţii casnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, în condiţii reglementate. (...) Aplicarea prevederilor Metodologiei nu va conduce la creşteri de preţuri la energia electrică furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 - 28.07.2022", potrivit unui comunicat al ANRE.

Autoritatea a propus iniţial ca Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să livreze către piaţa reglementată până la 65% din producţie, la un preţ cu 5% în plus faţă de costurile de producţie, inclusiv în acest an.

Joi, directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a afirmat că metodologia propusă de ANRE nu respectă prevederile OUG 114/2018, în condiţiile în care creează discriminare între producători.

"Aşteptăm să vedem cum va fi transpusă ordonanţa. Practic, transpunerea ţine de ANRE. Există o metodologie în dezbatere publică. În opinia mea, este mult de lucru astfel încât să se transpună întru totul principiile din OUG 114, întrucât acolo scrie că este un efort pe care toţi producătorii trebuie să îl facă, nu doar unii. Sunt elemente care trebuie clarificate", a susţinut Badea.

El a spus că Hidroelectrica ar putea renunţa la planul de investiţii de un miliard de euro pentru următorii cinci ani, din această cauză.

Badea a subliniat şi faptul că Hidroelectrica va fi obligată să livreze până la 65% din producţia de energie la preţ reglementat nu către clienţii finali casnici, ci către furnizorii lor. Aceştia sunt Enel, E.ON, CEZ şi Electrica.

"Atât noi, cât şi Nuclearelectrica, suntem cei mai afectaţi, pentru că doar pentru aceşti doi producători s-a impus obligaţia de a da până la 65%. Dacă ar fi să mergem pe un scenariu pesimist să dăm 65% din producţia de energie electrică la un preţ reglementat, care, din păcate, la noi se calculează pe cost plus, cu alte cuvinte am fost penalizaţi prin această metodologie că ne-am făcut restructurarea internă, că ne-am eficientizat costurile, atunci este foarte posibil ca veniturile companiei să scadă foarte mult, profitabilitatea să scadă foarte mult şi chiar să există presiune pe cash-flow-ul companiei, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii ani", a menţionat şeful Hidroelectrica.

Comentarii