Termoenergetica a produs deja datorii ieşite din scadenţă

Noul operator al reţelei de termoficare din Bucureşti, care a preluat de la 1 decembrie 2019 activitatea Radet, continuă să producă datorii..

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 04.03.2020 - 09:51

Este vorba despre datorii ieşite din scadenţă, faţă de Elcen, de 206,55 milioane de lei (cam 43 de milioane de euro), în doar trei luni de funcţionare.

Dintre aceşti bani, 25,39 milioane de lei sunt creanţă neachitată pentru decembrie, scadentă pe 29 ianuarie (32 de zile scadenţa depăşită), cu 30 de zile perioada de graţie, tot depăşită, ceea ce duce la penalităţi.

Încă 181,15 milioane de lei, pe ianuarie, au scadenţa depăşită pe 29 februarie. Termoenergetica nu a constituit garanţia, reglementată de Ordinul ANRE nr. 35/2013, conform Contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice nr. 1/2019.

În şedinţa CGMB din 14 noiembrie, anul trecut, s-a aprobat majorarea capitalului social Termoenergetica, cu 645,88 milioane de lei. Banii au rămas pe hârtie.

Primăria s-a angajat că va vira suma în contul companiei, însă în realitate Termoenergetica e în continuare subfinanţată.

Pe de altă parte, apare o altă entitate, numită SACET, care are legătură cu transferul afacerii termoficării Capitalei. Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen, a înregistrat la Tribunalul Bucureşti reorganizarea Elcen, care va fi supus votului adunării creditorilor în 20 de zile de la publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

 

Transfer de business

Cea mai importantă modificare prevede un termen de şase luni, de la confirmarea planului de către judecătorul sindic, în care statul român poate transfera afacerea, prin Primăria Municipiului București (PMB) şi/sau Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Dacă statul nu e interesat, activele Elcen vor fi vândute oricărui investitor privat ce îndeplineşte cerinţele de business şi legale.

Transferul afacerii poate fi implementat:

1. de Municipiul București sau de o entitate desemnată de acesta, pentru realizarea SACET (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică);

2. de către Ministerul Economiei, ori de o entitate indicată de acesta;

3. de o societate nou-creată, cu participarea PMB și a Ministerului Economiei, în vederea preluării activelor Elcen, pentru realizarea SACET.

Căile termoficării sunt încurcate.

Comentarii