5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieTeodorovici anunţă că Statul va acoperi datoriile din cadrul proiectului judeţean de...

Teodorovici anunţă că Statul va acoperi datoriile din cadrul proiectului judeţean de utilităţi

”Suma de aproximativ 17 milioane de euro, cât a rămas de plată în urma acelui împrumut, se va aloca de la bugetul de stat. Se va stinge această sumă prin echilibrarea bugetelor locale (…) Un proiect care, din păcate, a creat pentru unele comunităţi locale ceea ce îşi doreau, dar alte 61 au rămas cu datorii pentru investiţii la care au visau, dar pe care nu le-au obţinut (…) S-au creat mai multe efecte negative (…) Se grevează dreptul de a participa la proiectele cu finanţare europeană, dobânzi care curg, din păcate, în mod nejustificat pentru multe din comunităţile locale din Suceava (…) S-a găsit o soluţie care va veni foarte curând, în sensul de a acoperi această povară financiară şi de a finaliza în acele comunităţi locale proiectele pentru care acest împrumut s-a luat, la vremea respectivă (…) În curând o să aveţi şi actul normativ”, a spus Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a arătat că este important să fie un concept integrat prin care, pe lângă acoperirea datoriilor, să se finalizeze şi proiectele ce vizează aducerea gazului metan în comunităţile respective.

“Se doreşte un concept integrat. Pe de o parte alocarea de fonduri de la bugetul de stat, pentru a acoperi această sarcină financiară la nivel local, pe de altă parte să continuăm ceea ce acele comunităţi locale aşteaptă, adică racordarea la partea de gaze. Din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, lansat de curând de Guvernul României, se vor depune, pentru acele comunităţi locale, aceste proiecte pentru a finaliza ceea ce oamenii aşteaptă de foarte mulţi ani de zile”, a spus Teodorovici.

El a vorbit de o scrisoare pe care i-a trimis-o cu o zi în urmă preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prin care solicita deblocarea acestui proiect şi i-a transmis că problemele nu se rezolvă cu scrisori, ci prin soluţii clare.

“Am primit şi eu o scrisoare, parcă ieri, cineva ştia că o să venim în vizită şi s-a apucat să scrie scrisori. Cred că Bucureştiul şi ministerele sunt foarte bine ştiute de domnul preşedinte Flutur (…) A fost de foarte multe ori la Bucureşti, a fost chiar la guvernare, a avut chiar şansa să taie din lefurile românilor din toată ţara (…) Deci nu prin scrisori de acest tip, ci prin rezolvarea problemelor la nivel local, discutate concret şi cu soluţii foarte clare şi imediate”, a spus Teodorovici.

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, CJ Suceava a obţinut în 2004 un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra, cu care administraţia judeţeană a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975%, la care se adăuga rata Eurobor. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare, la 1,5%.

Conform contractului, prin implementarea acestui proiect, urmau să beneficieze de gaz metan 61 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă