16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăEconomieTeodorovici: ANAF se va concentra asupra marilor contribuabili și a multinaționalelor

Teodorovici: ANAF se va concentra asupra marilor contribuabili și a multinaționalelor

ANAF trebuie să se ocupe de companiile ce recurg la optimizări fiscale pentru a diminua plăţile de impozite către stat, a declarat, duminică seară, la postul Antena 3, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

„Nu mici agenţi economici sunt problema, trebuie să cheltuim resursele pentru a vedea exact ce se întâmplă în economie”, a spus ministrul.

Teodorovici a oferit exemplu unei companii reale, dar pe care nu a numit-o, sucursală a unei firme nerezidente, care a achiziţionat bunuri, servicii şi proprietate intelectuală de la societăţi afiliate, la preţuri supraevaluate, plătind 105 milioane de euro în loc de 83 de milioane de euro. Prejudiciul de 22 de milioane de euro ar fi însemnat un plus de 3,5 milioane de euro impozit la stat.

Un alt exemplu a fost al unei bănci care a plătit dobânzi supraevaluate de 7 milioane de euro băncii mamă, valoarea prejudiciului fiind de 1 milion de euro. Ministrul Teodorovici a vorbit şi despre firme mamă care obligă sucursalele locale să ţină conturile la anumite bănci sau să cumpere doar o anumită marcă de maşină.

„Vom trimite controale şi dacă se vor constata astfel de fapte, vom reveni cu decizii de impozitare şi vor plăti”, a avertizat ministrul Finanțelor.

ANAF va vinde online bunurile confiscate, piaţa va decide preţul

ANAF va vinde online bunurile confiscate, iar piaţa ve decide preţul acestora, iar fiscul ar putea renunţa la evaluări, a explicat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Antena 3.

Ministrul spune că există bunuri din confiscări care se depreciază, se fură sau sunt distruse, mii de maşini „care zac”, iar ANAF cheltuie ca să facă evaluări. ”Le vom vinde online, prin siturile binecunoscute, iar piaţa va decide preţul. În cazul caselor, avem valorile cu care lucrează notarii”, a spus Teodorovici.

În spaţiul public au apărut informaţii confor cărora ANAF analizează noi metode de valorificare a bunurilor confiscate, prin utilizarea de siteuri de vânzări online, agenţii imobiliare, case de licitaţii sau brokeri.

Despre schimbarea lui Mişa de la ANAF

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a spus, duminică seara, că preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost schimbat din funcție întrucât este nevoie de reformarea sistemului.

„Este o situaţie care a impus o astfel de decizie, ca să schimbăm ceea ce spun de ani de zile. Nedorind să intru în discuţii, au apărut încercări de a aduce argumente contra acestei schimbări”, a afirmat Eugen Teodorovici, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3, referindu-se la numirea Mihaelei Triculescu, drept preşedinte al ANAF în locul lui Ionuţ Mişa.

Ministrul Finanţelor a completat că orice leu trebuie adus la buget într-un mod corect, fără să se impună biruri, iar ANAF şi Curtea de Conturi sunt cele două instituţii care pot duce direcţia unei economii. Astfel, dacă una dintre direcţii, respectiv ANAF, nu este orientată „aşa cum trebuie”, atunci este nevoie să fie schimbată.

„Am nevoie de cineva alături de care să putem face reforma acestei instituţii”, a subliniat Teodorovici. Oficialul de la Finanţe susţine că, pentru a reforma Fiscul, a avut discuţii cu Mişa aproape zilnic şi în weekend. „Eu am propus această schimbare (n.red. – a Mihaelei Triculescu). Nu ţine de partid. Am prezentat o analiză, propunerea respectivă”, a precizat Teodorovici.

În plus, ministrul Finanţelor a mai spus că demiterea lui Mişa nu a ţinut de nivelul colectării ANAF, ci mai mult de faptul că acesta este om de sistem şi era nevoie de o schimbare a sistemului.

„Doamna Triculescu n-are experienţă de sistem. Poate acesta este motivul care o va face să facă acele modificări. Neaparţinând unei grupări, poate dorinţa de a reforma va fi mai puternică, având tot sprijinul prim-ministrului şi a ministrului de Finanţe. (…) Pentru a se schimba, ANAF-ul avea nevoie de schimbare”, a subliniat Teodorovici.

În plus, ministrul Finanţelor nu a precizat care va fi ţinta de colectare a ANAF pentru 2019, ci doar că aceasta va stabilită prin Legea Bugetului pentru 2019.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...
Ultima oră
Pe aceeași temă