19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieTendinţe de disponibilizare sunt posibile anul acesta

Tendinţe de disponibilizare sunt posibile anul acesta

Volumul producţiei a scăzut la 40 de puncte, cu 10 sub graniţa de 50, între expansiune şi contracţie. Stocurile au fost în contracţie permanentă tot anul şi au rămas contractate la 47, în decembrie.

Comenzile noi au căzut de la 53, în luna noiembrie, la 40, în decembrie. Lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare. Comenzile pentru export sunt la un minim istoric, de 32 de puncte. Nu sunt semne bune.

”Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat de la piaţa externă. E greu de presupus cum si când se va restabili exportul. Importurile de materii prime s-au contractat şi ele masiv, de la 56, în noiembrie, la 45, în decembrie.

Când dispar comenzile, managerii reduc sau sistează importurile şi le reactivează dacă apar comenzi noi. Decalajul are implicaţii asupra volumului activităţii”, se arată în raport.

Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat de la piaţa externă.

Numărul de salariaţi a rămas contractat la 47 de puncte. De aproape doi ani, indicatorul angajărilor a semnalat mai degrabă intenţia managerilor de a conserva, în loc de a creşte numărul salariaţilor.

Dar, după scăderile repetate de activitate, culminând cu contracţia din decembrie, nu e exclus ca în 2020 să apară si tendinţe de disponibilizare.

Costurile producţiei au scăzut de la 69, în noiembrie, la 64, în luna decembrie, dar sunt tot în creştere, la peste 50. Este cunoscut faptul că un personal constant menţine costurile constante, dar, în condiţiile slăbirii masive a activităţii, cheltuielile salariale vor deveni curând nesustenabile.

 

Firmele mizează pe preţuri

Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au stagnat la 55 de puncte. Nu cresc şi nu scad, dar semnalează că firmele se bazează pe preţuri pentru a-şi maximiza veniturile, în condiţii de cerere slabă.

Indicatorul global de încredere a managerilor în redresarea activităţii peste o jumătate de an a crescut la 70 de puncte, de la 64 în noiembrie. În stadiul actual de comprimare a industriei, aşteptările managerilor seamănă mai mult cu speranţa, decât cu realismul.

Este interesant cum ne sincronizăm cu scăderea industrială din Germania, care ar semnala apropierea recesiunii economice.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă