13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieSUA adaugă pe lista neagră cel mai mare producător de cipuri din...

SUA adaugă pe lista neagră cel mai mare producător de cipuri din China

Departamentul de comerț a plasat 60 de companii chineze, inclusiv DJI și SMIC, pe „lista de entități”. Un oficial al departamentului de comerț a declarat că SMIC a fost adăugată pe listă – ceea ce impune companiilor americane să obțină licențe pentru a vinde echipamente și tehnologie companiei – din cauza îngrijorării că cipurile au fost utilizate în produsele pentru armata chineză.

Oficialul a declarat că DJI, cel mai mare producător de drone din lume, care are o cotă de piață dominantă în SUA, a fost adăugat pe lista neagră pentru că produsele sale au fost utilizate în încălcări ale drepturilor omului în China și în alte părți.

De asemenea, pe listă au fost adăugate Institutul de Tehnologie din Beijing, China Communications Construction Company și mai mult de o duzină de institute de cercetare conectate la China State Shipbuilding Corporation. Acțiunile reflectă restricțiile anterioare impuse companiilor de tehnologie chineze, precum Huawei și Hikvision, producătorul camerelor de supraveghere.

Măsura marchează cel mai recent efort de creștere a presiunii asupra Chinei din cauza preocupărilor legate de securitatea națională și abuzurile sale ale drepturilor omului în regiunea nord-vestică Xinjiang, precum și de activitatea militară din Marea Chinei de Sud.

„Comportamentul corupt și agresor al Chinei. . . dăunează intereselor de securitate națională ale SUA, subminează suveranitatea aliaților și partenerilor noștri și încalcă drepturile omului și demnitatea grupurilor minoritare etnice și religioase ”, a declarat Wilbur Ross, secretarul comercial american.

Ross a adăugat că măsura a fost parțial determinată de îngrijorarea SUA cu privire la programul de „fuziune civil-militar” al Chinei, care obligă companiile chineze să ofere armatei diverse tehnologii.

Financial Times a raportat joi că departamentul de stat și Pentagonul se luptă cu un efort al Trezoreriei de a anula un ordin executiv al lui Donald Trump, care interzice investitorilor americani să investească în companii chineze cu legături cu armata chineză. Ordinul a fost, de asemenea, parțial conceput pentru a combate programul „fuziune militar-civilă”.

Referindu-se la SMIC, departamentul de comerț a semnalat că va refuza licențele companiilor americane pentru a furniza SMIC tehnologie care era „unică” necesară pentru fabricarea semiconductoarelor la sau sub 10 nanometri – o categorie foarte avansată de cipuri.

Un director din industria semiconductoarelor din SUA a declarat că mișcarea a fost mai puțin substanțială decât a părut inițial.

El a spus că majoritatea instrumentelor de fabricare a cipurilor nu se încadrează în această categorie îngustă și „unică”, deoarece mulți au reușit să producă cipuri între 10nm și 14nm. El a spus că acțiunea va declanșa represalii din partea Chinei, afectând producătorii americani de cipuri, în timp ce nu face prea multe pentru a soluționa problemele de securitate ridicate de Washington.

Executivul a declarat că această mișcare ar putea ajuta și companiile olandeze și japoneze care produc echipamentele necesare fabricării cipurilor, dând impresia că mișcarea guvernului SUA a fost mai draconică decât se preconiza.

Un înalt oficial al departamentului de comerț a respins aceste afirmații. El a spus că, deși a existat o oarecare ambiguitate în ceea ce privește companiile care au produs instrumente pentru fabricarea cipurilor în gama de 10-14nm, SUA ar înclina foarte mult către refuzul licențelor pentru exporturi care ar ajuta SMIC să producă semiconductorii de ultimă generație.

Oficialul a adăugat că departamentul de comerț este încă în discuții cu SMIC pentru a vedea dacă pot găsi o soluție reciproc acceptabilă, dar că este foarte dificil să se prevadă un rezultat pozitiv, având în vedere că compania are sediul în China și se supune legilor chineze de securitate națională și programului „fuziune civil-militar”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă