Statul acordă granturi pentru plata dobânzilor şi comisioanelor

IMM-urile şi microîntreprinderile ce vor accesa de credite şi împrumuturi pentru investiţii cu garanţii de stat vor beneficia de granturi.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 07.04.2020 - 14:27

Creditele şi împrumuturile sunt destinate plăţii dobânzilor şi comisioanelor de administrare şi risc pe următorii unul până la trei ani, în limita a 800.000 de euro.

Bugetul schemei de ajutor de stat e de 781 de milioane de lei (adică de 161 de milioane de euro). Plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde de lei, adică de 3,1 miliarde de euro. Se estimează acordarea ajutorului de stat la maximum 40.000 de beneficiari.

Executivul a aprobat OUG privind Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM, în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19.

Vor putea beneficia de garantarea creditelor şi de ajutor de stat, pentru acoperirea dobânzilor şi comisioanelor de administrare şi risc, şi companiile din domeniul intermedierilor financiare şi asigurărilor, tranzacţiilor imobiliare şi activităţilor de închiriere şi leasing, încadrate ca IMM.

Durata maximă a finanţărilor este de şase ani, la creditele pentru investiţii, şi de trei ani, la creditele sau liniile de credit pentru capital de lucru, care pot fi prelungite cu maximum trei ani.

Valoarea maximă a acestor credite e de cinci milioane de lei, iar pentru creditele de investiţii de 10 milioane de lei. Creditele cumulate acordate unei companii se vor încadra în limita totală a 10 milioane de lei.

Băncile vor analiza solicitările de credite ţinând cont de una dintre cele două limitări introduse de lege pentru respectarea condiţiilor ajutorului de stat.

 

Încadrarea creditelor

Creditele se vor încadra în dublul masei salariale anuale a beneficiarului, reprezentată de cheltuielile salariale, precum şi contribuţiile sociale şi costul cu personalul care lucrează în cadrul întreprinderilor, dar care se află oficial pe statul de plată al unor subcontractanţi, pentru 2019 sau pentru ultimul an disponibil.

Un alt plafon care poate fi utilizat pentru determinarea valorii creditului reprezintă 25% din cifra de afaceri netă a beneficiarului pe anul trecut, respectiv venitul brut sau norma de venit, în cazul persoanelor fizice care obţin venituri din activităţi independente, spune Ministerul Finanţelor Publice.

Comentarii