13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieStatul a mai lansat o metodă ingenioasă, prin care îşi ia singur...

Statul a mai lansat o metodă ingenioasă, prin care îşi ia singur veniturile, făcându-le cheltuieli

Acciza la ţigarete e majorată pentru a fi evitat infringementul contra României. Directiva 2011/64/UE stabileşte ca acciza globală la ţigarete să reprezinte cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. De la 1 septembrie, acciza la ţigarete creşte de la 483,74 lei/1.000 de ţigarete la 503,97 lei/1.000 de ţigarete.

Taxa pe zahărul din răcoritoare e introdusă pentru că în UE 52% din populaţia adultă este în prezent supraponderală, iar din aceasta 17% suferă de obezitate. Epidemia de obezitate constituie o povară imensă a sistemelor de sănătate. De asemenea, se relevă cifre îngrijorătoare şi în cazul obezităţii infantile, cu repercusiuni importante asupra sănătăţii viitorului adult.

Actul normativ mai propune diminuarea numărului de posturi din cabinetul secretarului de stat, subsecretarilor de stat şi asimilaţilor acestora, din ministerele şi aparatul de lucru al Guvernului, precum şi cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu rang de secretar de stat. Se propune completarea alin. (2) al art. 548, din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, referitor la eliberarea din funcţie a persoanelor din cabinetul demnitarului, ca urmare a acordului părţilor şi desfiinţării postului ocupat de salariat.

 

Bugetarea, la faza jocului de „unu-la-trei”

Ministerele şi Secretariatul General al Guvernului vor supune spre aprobare Guvernului proiecte de acte normative, prin care numărul total de posturi de secretar, subsecretar de stat şi funcţii asimilate acestora, la nivelul tuturor ministerelor, precum şi al celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, se va reduce cu 50%.

Pentru posturile pe care au fost începute procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a acestei ordonanţe, se continuă procedurile de ocupare. După intrarea în vigoare a ordonanţei, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului ”unu-la-trei” din totalul posturilor care se vor vacanta.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...
Ultima oră
Pe aceeași temă