15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieStatele UE pierd anual din TVA 30 - 60 de miliarde de...

Statele UE pierd anual din TVA 30 – 60 de miliarde de euro

UE are un excedent comercial de 307 miliarde de euro. Valoarea, spune Mediafax, ar trebui să fie zero, dacă toate tranzacțiile ar fi raportate și înregistrate corespunzător.

Dar numai erorile de măsurare nu pot fi responsabile pentru abatere. O cauză poate fi frauda masivă de TVA, ce costă țările UE 30 – 60 de miliarde de euro anual.

„Când companiile declară vânzări drept export, ele sunt scutite de TVA. Dacă în realitate aceste tranzacții nu au fost transfrontaliere, ci interne, nu sunt înregistrate în statisticile de import ale presupusului partener comercial și nu sunt taxate”, explică președintele IfW, Gabriel Felbermayr, și cercetătorul ifo Martin Braml, care au realizat studiul.

Astfel de practici ar putea costa statele UE cam 30 de miliarde de euro doar în 2018. Cercetătorii recomandă introducerea unui sistem digital de compensare, ca modalitate de a îngreuna pe viitor fraudarea.

Cercetătorii au analizat datele privind comerțul dintre cele 28 de state membre UE, începând cu anul 1999. Numai în 2018, surplusul comercial intra-UE a atins 307 miliarde de euro.

“Când companiile declară vânzări drept export, ele sunt scutite de TVA. Dacă în realitate aceste tranzacții nu au fost transfrontaliere, ci interne, nu sunt înregistrate.” Gabriel Felbermayr, IfW

Este echivalentul a puțin sub 2% din PIB-ul UE și mai mare decât PIB-ul celor opt cele mai mici membre UE. Este de asemenea mai mare decât PIB-ul României, care de câţiva ani depăşeşte 200 de miliarde de euro.

 

Marea Britanie, fruntea discrepanţelor

Anul trecut, întreaga lume a înregistrat un excedent comercial de 357 de miliarde de euro. Analiza sugerează că 86% din abaterea globală se datorează exclusiv UE.

Uniunea Europeană a avut un excedent încă din 1993, când a fost înființată piața unică. Acesta a crescut considerabil odată cu extinderea UE din 2004, iar în ultimii doisprezece ani a ajuns la 2.900 de miliarde de euro.

Cele mai substanțiale discrepanțe statistice se regăsesc în datele Regatului Unit, deși acest lucru se datorează în parte practicii țării de a-și baza statistica pe date aleatoare, nu comerciale.

În Zona Euro, surplusul pentru 2018 scade de la 307 miliarde de euro la 126 de miliarde de euro. Calitatea bilanțurilor fiecărei țări variază, dar date de cea mai bună calitate provin din Olanda.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă