Start-up Nation se va schimba: apar banii europeni

Cabinetul Orban doreşte să introducă în schema de program sistemul cofinanţării. Programul Start-Up Nation, de stimulare a înfiinţării de IMM, şi cel de dezvoltare a culturii antreprenoriale sunt în analiza Ministerului Economiei.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 15.04.2020 - 18:51

"Am modificat şi lucrăm în continuare la schimbarea Start-Up Nation, pentru simularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii.

Repunem pe picioare programul de dezvoltare a activităţii comerciale, produse şi servicii, programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în sectorul IMM şi programul naţional multianual de microindustrializare”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Liviu Rogojinaru.

„Aşteptăm să vedem de câţi bani dispunem”, a explicat Rogojinaru, care provine din Consiliul Naţional al IMM, detaliind că „avem de asemenea programul naţional multianual pentru susţinerea artizanatului”.

La Start-Up Nation, se încearcă digitalizarea noilor IMM, dar Ministerul Economiei încearcă să pună în practică „o creştere a capacităţii manageriale a celor ce vor înfiinţa aceste societăţi, chiar să dăm mai mulţi bani, dacă vom avea, din fonduri europene", a declarat demnitarul.

El a precizat că deocamdată nu ştie despre ce fonduri suplimentare va avea pentru Start-Up Nation, deoarece de negocieri se ocupă Finanţele şi Ministerul Fondurilor Europene.

La începutul lunii februarie, oficialul afirma că Start-Up Nation, anul acesta, va avea un buget de circa un miliard de lei, din care vor putea primi finanţare cam 5.000 de IMM.

Rogojinaru amintea atunci de procedura de cofinanţare a proiectelor, precum şi de faptul că solicitanţii vor fi obligaţi să facă dovada că au urmat un curs de specialitate, cu excepţia celor care sunt deja economişti sau ingineri.

Aplicaţia pentru înscrierea în programul Start-Up Nation a fost deschisă pe 27 decembrie 2018. Conform datelor oficiale, la prima ediţie programului au fost depuse peste 19.200 de planuri de afaceri, iar la ediţia a doua 33.514.

 

Criticat în trecut

Înfiinţat în anul 2017, programul Start-up Nation a fost criticat de opoziţia reformistă de dreapta, de experţi, dar şi de mediul de business.

Unii au spus că, prin felul în care a fost gândit, acest program de înfiinţare de IMM ar fi mai curând un fel de program de asistenţă socială mascată, iar alţii că nu se poate porni un business fără risc privat.

Comentarii