15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieStart-Up Nation 2018: antreprenori, aşezaţi-vă pe linia de start!

Start-Up Nation 2018: antreprenori, aşezaţi-vă pe linia de start!

Veşti bune pentru tinerii întreprinzători. La o zi după Moş Nicolae, Guvernul a dat undă verde celei de-a doua ediţii a programului Start-Up Nation, ediţia 2018, mai exact „Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea ordonanței de urgență nr. 10/2017”. Programul, pentru cine nu ştie, stimulează antreprenorii debutanţi să deschidă IMM-uri, oferindu-le până la 200.000 de lei pentru afacere, cu un avans de 30% din suma acordată.

”Răspundem, prin această ediție, unor necesități economice reale, avantajând regiunile și domeniile care au nevoie de cea mai mare susținere din partea statului. Forma finală a schemei de minimis este publicată pe site-ul ministerului și testăm platforma online de înscriere în program, astfel încât în a doua decadă a lunii să deschidem aplicația”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ștefan Radu Oprea.

Experţii din Ministerul de resort şi-au suflecat mânecile, au analizat criticile aduse programului pilot din 2017 şi au venit cu o mulţime de modificări, menite a uşura accesul la bani sau pur şi simplu a îmbunătăţi programul.

În primul rând, s-a scos din program regula primul venit, primul servit, care a stârnit o mulţime de discuţii  – dar care, spune ministrul Ştefan Radu Oprea, a avut rolul ei, să trezească febra antreprenorială în aplicanţi, ”să aducă numarul maxim de întreprinzatori în program şi asta s-a întâmplat”.

În urma consultării publice, s-a decis scoaterea prevederii, Start-Up Nation 2018 beneficiind acum de reguli cât se poate de limpezi: astfel, gradul de transparenţă a crescut, calcularea punctajului planului de afaceri făcându-se online, în timp real, conform unei grile de evaluare precise; de altfel, toată aplicaţia se poate face de acasă, de la calculator, atât înscrierea în program şi cererea acordului de principiu pentru finanţare, cât şi detalierea planului de afaceri. În plus, în noua grilă, se dă mai multă atenţie producţiei, serviciilor şi industrilor creative, aflate cel mai sus, ca punctaj (30 de puncte), comerţul şi celelalte activităţi primind 10 puncte. Industriile creative (recte IT-ul) au urcat, deci, în top cu 10 puncte. Punctajul minim pentru a fi acceptat este de 50 de puncte dintr-un maximum 100 de puncte.

A fost menţinută punctarea suplimentară a zonelor vitregite din punctul de vedere al business-ului, chiar dacă măsura a întâmpinat opoziţie – astfel încât zone saturate antreprenorial precum Bucureşti, Ilfov, Cluj vin cu un handicap de 15 puncte: „Este corect să oferim o şansă şi întreprinzătorilor din zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, iar Start-Up Nation înseamnă şi să te duci în zone în care oamenii nu au spirit antreprenorial şi tu să le trezeşti această dorinţă”.

De asemenea, programul a fost simplificat, pentru achiziţii nemaifiind nevoie de trei oferte, ci de una singură – şi, pe lângă asta, s-au scos greoaiele proiecţii financiare, consumatoare de timp, hârtie şi nervi.

Prin urmare, antreprenori debutanţi, staţi cu ochii pe site-ul Ministerul pentru Mediul de Afaceri: aplicația pentru Start-Up Nation 2018 va fi deschisă 30 de zile (lucrătoare!), iar bugetul este valabil pentru 10.000 de proiecte. Ediţia 2017 a programului a adus 8.444 contracte semnate inițial, 8100 contracte active şi peste 21.000 de locuri de muncă nou înființate. Ediţia 2018 promite şi mai mult.

 

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă