19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieŞomajul tehnic va fi accesat de peste un sfert dintre firme

Şomajul tehnic va fi accesat de peste un sfert dintre firme

27% dintre firme vor apela cert la şomajul tehnic, potrivit unui studiu PwC România, citat de News.ro. ”Marea majoritate a companiilor doresc să îşi păstreze angajaţii şi să reducă efectele negative asupra acestora”, afirmă PwC. Din păcate, soluţiile sunt limitate şi dificil de anticipat într-un climat imprevizibil.

Aceasta va duce la scăderea neaşteptată a veniturilor într-un termen foarte scurt. Efectul crizei este unul de domino, afectând tot mai mult industrii.

„Guvernul a luat un prim set de decizii, dar trebuie să continue monitorizarea foarte atentă a problemelor, ca să reacţioneze la timp cu alte măsuri de sprijin şi astfel să salveze cât mai multe companii şi angajaţii acestora”, a declarat Daniel Anghel, PwC România.

19% dintre firme au întrerupt total activitatea, 18% au întrerupt-o parţial, iar altele 19% nu au întrerupt activitatea. Se estimează o scădere a cifrei de afaceri cu 25%.

„Guvernul a luat un prim set de decizii, dar trebuie să continue monitorizarea foarte atentă a problemelor, ca să reacţioneze la timp cu alte măsuri de sprijin.” Daniel Anghel, PwC

Munca de la domiciliu ee o oportunitate la companiile ce o pot implementa, datorită specificului activităţii, şi a fost introdusă de 19% dintre companii, la toţi angajaţii.

”Munca de acasă a devenit posibilă pentru foarte multe companii datorită faptului că dispun de tehnologie şi au angajaţi bine pregătiţi care deţin competenţe digitale”, arată Ionuţ Sas de la PwC România.

Aceasta e posibil pentru că infrastructura digitală a României se plasează printre cele mai performante din Europa şi contribuie la desfăşurarea activităţii de acasă, fără sincope.

 

Pregătire digitală

Evident că organizaţiile care au investit în pregătirea digitală a salariaţilor au un avantaj, ce va deveni şi mai valoros pe termen lung, a mai spus Sas.

În schimb, companiile cu un specific al activităţii care nu permite munca la domiciliu şi ale căror afaceri sunt afectate iau în calcul aplicarea prevederilor privind şomajul tehnic: 27% le vor aplica cu siguranţă; 18% încă nu ştiu dacă le vor aplica, pentru că sunt neclare; 18% încă nu ştiu dacă le vor aplica, pentru că nu le-au analizat, iar 5% arată că mai degrabă nu le vor aplica, pentru că actualele prevederi nu corespund specificului activităţii lor.

Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă