13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieȘoferii din Moldova cer cu disperare autostradă: „Nu suntem cetățeni de mâna...

Șoferii din Moldova cer cu disperare autostradă: „Nu suntem cetățeni de mâna a doua!”

Sute de autoturisme, camioane, tiruri, dubițe și motocicliști din Iași, Vaslui, Neamț, Bacău, Suceava, Botoșani, Galați, Vrancea, dar și din Brăila, Buzău, Harghita și Mureș au pornit sâmbătă spre destinația finală Piața Victoriei. Scopul asumat: să discute cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Transporturilor, Dan Șova, ca să ceară explicații pentru întârzierea proiectelor de autostradă A7 și A8, care ar trebui să lege Moldova de Ardeal și de Capitală. În plus, guvernanții trebuie să își asume termene clare de punere în practică a proiectelor incluse în Masterplanul General de Transport.

„Autostrada A8 Iași-Târgu Mureș este de importanță vitală pentru regiunea Moldovei, urmând să facă legătura cu Europa și să permită investițiilor străine să treacă munții Carpați și mărfurilor din Moldova să ajungă mai rapid pe piața europeană. Nepăsarea, prostia și incompetența autorităților fac ca, deși s-a pornit un studiu de fezabilitate pentru A8 încă de acum 11 ani, lucrurile să stea, în anul Centenarului, fix ca acum 11 ani. Nu s-a mai mișcat absolut nimic! Dar nimic!  Termenul de recepție asumat pentru A8 trebuia sa fie 2019. Pentru A7 nu s-a licitat nici măcar Studiul de Fezabilitate. Aici s-a stabilit recordul mondial de incompetență – licitația a fost amânată de 15 ori, în 6 ani! O mai mare batjocură pentru o regiune cu 5 milioane de cetățeni români nu s-a mai pomenit”, au transmis reprezentanții asociației civice „Moldova vrea autostradă”, unul dintre cei doi inițiatori ai protestului.

Sărăcie, depopulare și morți pe șosele           

Cu toate că protestul îndeplinea cerințele legale și era anunțat ca fiind unul pașnic, pe tot drumul li s-au pus bețe în roate și au fost intimidați de reprezentanții forțelor de ordine.

Numai din Suceava veneau circa 30 de camioane, vreo 20 de dubițe și chiar un avion, transportând mesajul „Bucovina vrea autostradă”, însă tirurile au fost blocate la Adjud, unde au făcut cale întoarsă, a relatat, pe pagina de Facebook, Dan Radu, unul dintre organizatorii marșului.

Ionel Apostol, inginer și membru în asociația civică „Împreună pentru A8” și, de asemenea, unul dintre inițiatorii marșului de sămbătă, a relatat pentru „România liberă”, opreliștile pe care protestatarii le-au întâmpinat pe drum. „Nu am ieșit în stradă de dragul de a ieși. E pentru prima dată când societatea civilă iese în stradă nu pentru măriri de salarii sau alte avantaje, ci pentru a cere echitate pentru o treime a statului român. Cerem ceea ce ni se cuvine: autostrăzi pentru Moldova și acum, nu peste 100 de ani”, ne-a declarat Ionel Apostol.

El a adăugat că marșul lor a fost justificat de faptul că Moldova se depopulează accelerat. „Satele și orașele noastre au devenit pustii. Moldova e pe primul loc în topul celor mai sărace regiuni ale Uniunii Europene. Moldova, și în special Suceava, e pe primul loc la accidentele mortale de circulație din cauza lipsei infrastructurii. Drumul E85, care are deja vreo 18 ani vechime, mai e numit și Șoseaua Morții”, a spus reprezentantul asociației civice „Împreună pentru A8”.

Filmul evenimentelor. Protestatarii, întâmpinați de mascați

Potrivit acestuia, la Adjud, tirurile au fost oprite de Poliție, pentru a li se verifica tahografele. „Oamenii nu au vrut să își piardă pâinea, iar unora li s-a făcut frică. Deși au trecut 28 de ani, spaima încă există”, a spus Apostol. Așadar, acolo camioanele au făcut cale întoarsă, rămânând doar mașinile mici și circa 50 de motocicliști veniți din orașe ca Roman, Galați și Bârlad. Ploaia i-a blocat și pe motocicliști, care s-au întors acasă. În Focșani, deși li se promisese că vor fi lăsați să traverseze orașul, la intrare pe partea dreaptă îi aștepta o mașină mare cu jandarmi mascați.

Așa că, deși ar fi vrut ca în drumul lor să se oprească și să le explice locuitorilor cauza pentru care militează, protestatarii au fost forțați să o ia pe centura ocolitoare. După ce au trecut de Focșani, la podul de la Mărăcineni din Buzău, au fost iar așteptați de jandarmi și mascați cu cagule.

„Noi nu suntem mineri, eram clasa intelectuală a Moldovei adunată. Nu am venit să dăm foc, să jefuim, să batem oameni. Am venit să protestăm pentru un drept al nostru. O treime a României care a trecut din regiunea istorică a Moldovei în regiunea istorică a Țării Românești a fost primită cu mascați. Nu aveam nevoie să fim primiți cu flori, dar trebuia să fim tratați ca cetățeni egali ai acestui stat”, ne spune, plin de tristețe și dezamăgire, Ionel Apostol. După ce au trecut podul, nu au fost lăsați să treacă prin municipiul Buzău, unde erau așteptați de jurnaliști și alți cetățeni care ar fi dorit să se alăture marșului, ci au fost, la fel, direcționați pe centură de aceiași mascați cu cagule.

„Nu ne lăsați pe mâna lui Putin!”

Aproape de intrarea în București, Apostol afirmă că a fost sunat de adjunctul șefului Poliției Rutiere a Capitalei, care i-a spus că dacă vor să intre în București, trebuie să se întâlnească pe Podul Colentina, așa cum s-a și întâmplat. „Pe Podul Colentina, ne așteptau Poliția și trei mașini mari cu câte 20-30 de jandarmi. Acolo li s-a spus că trebuie să urmeze traseul stabilit de ei către Piața Victoriei, însă au fost opriți pe Bd Kiseleff, unde era instalată o baricadă a Poliției și Jandarmeriei. Acolo au fost obligați să parcheze, spunându-li-se că nu au voie cu mașini în Piața Victoriei. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat pentru G4Media.ro că protestatarii nu ar avea autorizație să intre cu mașinile în Piața Victoriei: „Parcarea în Piața Victoriei este ilegală, iar accesul mașinilor în piață ar putea periclita siguranța persoanelor care participă la Muzeul Antipa la Noaptea Muzeelor”.

Au urmat negocieri îndelungate cu reprezentanții forțelor de ordine. Într-una din înregistrările video transmise în direct pe rețelele de socializare, se aude cum unul dintre protestatari le cere jandarmilor „Nu ne lăsați pe mâna lui Putin!”. „Mai eram peste 100 de mașini. Am decis să nu dăm curs, pentru că era dreptul nostru să mergem să tranzităm zona, aveam voie să ne învârtim în Piață de câte ori doream. După două ore de negocieri, comisarul ne-a spus că avem voie doar o dată, noi am vrut de trei ori. Până la urmă au fost de acord, însă după prima tură, ne-a direcționat spre ieșirea din București. Ne-am dat seama și ne-am oprit lângă televiziunea română, unde am stat blocați”, mai povestește acesta. În tot timpul acesta, protestatarii au fost amenințați că vor fi amendați și târâți prin tribunale.

Până la urmă, protestatarii au mers pe jos în Piața Victoriei, unde preț de câteva ore și-au strigat năduful, în susținerea bucureștenilor prezenți. „După 22.00, am plecat spre Iași, fiecare pe cont propriu. E trist ce se întâmplă în România, că în loc să fim uniți după ce unii s-au chinuit să ne pună laolaltă, suntem dezbinați”, a mai spus acesta. El a avertizat că moldovenii au ajuns la capătul răbdării, iar dacă problema autostrăzilor nu va fi rezolvată, vor fi obligați să recurgă la alte forme de protest, cum ar fi blocarea drumurilor sau greva fiscală.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă