26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăEconomieSocial democrații români și spanioli vor un plan comun al UE pentru...

Social democrații români și spanioli vor un plan comun al UE pentru criza prețurilor la gaze


Delegațiile S&D ale României și Spaniei din Parlamentul European cer Comisiei Europene să elaboreze un plan concret care să permită tuturor țărilor din UE să intervină rapid la nivel național pentru stoparea crizei prețurilor la gaz și energie.

Astfel, se dorește să se intervină rapid la nivel național, în loc să se improvizeze măsuri ad-hoc, fără finalitatea dorită pentru protecția oamenilor și a companiilor afectate.

„Avem nevoie urgentă de un Plan European, conceput pentru următoarea perioadă, astfel încât guvernele statelor membre să poată reacționa rapid la disfuncționalitatea piețelor și la creșterea dramatică a prețurilor. Uniunea Europeană trebuie să reformeze regulile pieței de energie electrică pentru a o face mai eficientă în situații precum cea actuală și pentru ca beneficiile surselor ieftine de energie regenerabilă să ajungă mai ușor și mai repede la cetățeni. Considerăm că este absolut necesar, în acest context, să fie adoptate măsuri care să prevină speculațiile pe piața europeană a carbonului (EU ETS). De asemenea, ar trebui creată o Platformă Europeană Centralizată pentru achiziționarea de gaze naturale, deoarece autonomia strategică a Europei este incompatibilă cu nivelul actual de expunere la fluctuațiile piețelor internaționale de energie, consolidând puterea contractuală a țărilor care cumpără”, susține Delegația Spaniolă.

Eurodeputații români consideră că toate măsurile introduse recent în Spania sunt pe deplin conforme cu cadrul legal al Uniunii Europene, având drept scop protejarea cetățenilor, dar și realizarea obiectivelor ambițioase stabilite la nivel național, european și internațional.

„Măsurile la care au apelat colegii din Spania au un caracter temporar, până când se va diminua actuala creștere a prețurilor la gaz și energie. Aceeași preocupare există din partea Delegației PSD pentru cetățenii români, mai ales că situația va deveni alarmantă pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece. Sunt necesare soluții rapide de atenuare a efectelor unei eventuale sărăcii energetice şi chiar alimentare, generate de actualul val de scumpiri. Am solicitat deja o dezbatere cu rezoluție în cadrul Parlamentului European, pentru luna octombrie, cu titlul – „Soluții europene privind creșterea prețurilor la energie: o cale de urmat în lupta cu sărăcia energetică”. Vom colabora în acest sens cu Delegația spaniolă, pentru ca din acest demers să rezulte soluții rapide și concrete din partea Comisiei Europene, în vederea eliminării riscurilor cu care se confruntă cetățenii din cele două state, dar și din alte țări ale Uniunii Europene”, au menționat reprezentanții Delegației Române S&D într-un comunicat de presă.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă