15 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Situația creșterilor de prețuri a materiilor prime la nivel mondial pentru aluminiu

Discuțiile privind evoluția prețului profilelor de aluminiu se află acum pe ordinea de zi. Și în urmă cu zece ani au existat fluctuații ale prețurilor, însă cu alte condiții. Până în prezent, o fluctuație a prețului materiilor prime cu aproximativ zece procente apărea adesea sub forma unei evoluții lente și într-o perioadă de timp de mai multe luni. În ultima perioadă însă, am observat fluctuații de zece procente în ritm zilnic – în trecutul apropiat, chiar și în decurs de cateva ore.

Acționare responsabilă și pe termen lung

Sarcina Alukonigstahl acum, ca furnizor de sisteme, dincolo de a oferi produse excelente pe piață cu cele mai bune servicii, este și de a gestiona fluctuațiile de preț și cantitate. În ultimii ani de incertitudine economică am dovedit că gândim pe termen lung. Dacă am transmite mai departe toate fluctuațiile de prețuri publicate în mass-media, am ajunge rapid la liste de prețuri zilnice, iar consecința pentru clienții noștri din domeniul construcțiilor ar fi imposibila ofertare a proiectelor. 

Considerăm că ajustările de prețuri de acum trebuie să se faca din perspectiva unei tendințe previzibile și nu dintr-un aspect concentrat pe o zi calendaristică. Așa înțelegem noi să facem afaceri și așa le și trăim.

Ultima noastră ajustare de prețuri în domeniul construcțiilor metalice a avut loc în Ianuarie 2018. Conform faptului cunoscut, respectiv măsurile SUA, s-au schimbat multe din punct de vedere geopolitic dar, din păcate, și din punct de vedere economic, în special prin sancțiunile impuse de Donald Trump împotriva Rusal și mai nou, și impotriva UE.

SUA și Rusal – consecințele globale

Este adevarat că, după anunțul lui Oleg Deripaska – acționarul principal Rusal, de a-și reduce semnificativ acțiunile deținute, situația s-a ameliorat puțin, însă prețurile nu au coborat nici pe departe la nivelul lor anterior. În prezent nu este clar sub ce formă și în cât timp se va găsi o soluție pentru Rusal. Termenul limită al SUA în această privință este sfârșitul lunii Octombrie 2018. Există două posibile scenarii.

Conform primului scenariu, nu se gasește o soluție pentru Rusal, iar Europa va avea, cel puțin temporar, o problemă masivă privind aprovizionarea cu aluminiu. Evoluția prețului va avea o traiectorie ascendentă și imprevizibilă, și va fi cu siguranță o creștere puternică.

Deși sperăm ca eforturile politice și diplomatice, la cel mai înalt nivel european, vor reuși să prevină acest scenariu, până la data decisivă de la sfarșitul lunii Octombrie 2018, ne putem aștepta în continuare la fluctuații foarte mari pe bursă. Este de așteptat ca în această perioadă zvonurile și speculațiile să influențeze bursele.

În scenariul doi, dacă se gasește o soluție pentru Rusal și Europa nu are probleme de aprovizionare, se presupune o stabilizare a LME. Însă, chiar și în acest scenariu, din perspectiva actuală, rămâne valabilă incertitudinea.

Pe scurt, motivele nesiguranței și astfel așteptării de creștere al prețului sunt:

·         Creșterea explozivă pe London Metal Exchange (LME) în decurs de trei zile în Aprilie 2018, deși între timp a scăzut, nu a revenit la nivelul de plecare;

·         Creșterea explozivă a prețului de transformare a lingoului (aluminiu pur) în bilete (aliaj) în Aprilie 2018;

·         Fluctuația relativ mare a cursului de schimb Euro/Dolar;

·         Scăderea stocurilor la LME și nesiguranța aprovizionării în Europa datorită pierderii cantităților Rusal.

În urma multor analize, calcule și discuții cu specialiștii, rezultă o posibilă marjă de creștere între 8 și 17 procente, care în viitorul apropiat se va reflecta în prețul tuturor furnizorilor de sisteme de aluminiu.

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă