13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieSistemul comercial global are nevoie de o reformă semnificativă

Sistemul comercial global are nevoie de o reformă semnificativă

Vorbind la Peterson Institute of International Economics, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a atras atenţia că un nou studiu FMI, ce compară economia actuală cu cea din anii ’20, ce au culminat cu prăbuşirea pieţei, în 1929, dezvăluie că e în curs un trend similar.

Inegalităţile dintre ţări s-au atenuat în ultimele două decenii, dar au crescut în interiorul ţărilor, în special în UK, unde ”cei mai bogaţi 10% controlează o avere echivalentă cu cea cumulată a celor mai săraci 50%”. Situaţia e asemănătoare în OECD, unde inegalităţile dintre venituri şi averi au atins sau sunt apropiate de niveluri-record.

În unele privinţe, acest trend îngrijorător e o reminiscenţă a primei părţi a secolului XX, când forţele gemene ale tehnologiei şi integrării au condus la prima Epocă de Aur, din anii ’20, iar în ultimă instanţă la dezastru financiar.

Georgieva a avertizat că problemele noi, ca urgenţa climatică şi protecţionismul comercial, arată că următorii 10 ani vor fi probabil caracterizaţi de tuburări sociale şi volatilitate financiară.

”Dacă ar trebui să identific o temă de început a noului deceniu, ar fi creşterea incertitudinilor”, a spus şefa FMI. Cu disputa SUA – Europa, ”sistemul comercial global are nevoie de o reformă semnificativă”, a arătat Georgieva.

 

E posibil un nou dezastru economic major

Şeful organizaţiei de caritate Jubilee USA, Eric LeCompte, a spus că ”FMI a dat un mesaj puternic legat de posibilitatea unui nou dezastru economic major, ca în timpul Marii Crize”. ”Cu inegalităţi în creştere şi îngrijorări privind stabilitatea pieţelor, trebuie să luăm în serios acest avertisment”, a spus LeCompte.

Într-un nou studiu, prezentat înaintea publicării de săptămâna viitoare, FMI a subliniat modul în care accesul la sectorul financiar din China şi India, în anii 1990, ”a creat condiţiile pentru creşterile economice din anii 2000”.

Acest lucru a contribuit la scoaterea din sărăcie a unui miliard de oameni, a spus Georgieva. Ea a avertizat însă împotriva exceselor ce au provocat criza din anul 2008 şi a notat că pentru mulţi criza aceea nu s-a încheiat.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă