Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Semnal sistemic important transmis de Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR leagă ambiguu creşterea pensiilor de împrumuturi. Un important semnal sistemic a fost transmis de guvernatorul Băncii Centrale, asupra măririlor de pensii şi impactului lor bugetar.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 13.02.2020 - 21:56

Întrebările dacă există sau nu bani pentru majorarea pensiilor sunt ciudate, în contextul în care România are deficite atât de mari, însă o soluţie ar fi împrumuturile, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

România îşi permite majorarea cu 40% a pensiilor şi dublarea alocaţiilor, în condiţiile în care Comisia Europeană va declanşa în perioada următoare procedura de deficit excesiv? - a fost întrebat expertul.

Răspunsul lui Isărescu: "Ministrul Finanţelor şi premierul au spus foarte clar că au inclus creşterea în bugetul cu un deficit de 3,6%. Deci mai mult cred că trebuie să discutaţi cu dânşii".

Este un răspuns care evită răspunsul. A urmat o pasă la altă entitate: "Avem şi o opinie serioasă, solidă, profesionistă, a Consiliului Fiscal, deci noi ne putem aşeza la masă, să discutăm pornind de la un material serios”.

„Când ai deficite, deci cheltuieşti mai mult decât încasezi, nu ai bani. Şi ce faceţi dumneavoastră sau cineva care cheltuieşte mai mult decât încasează?” Mugur Isărescu, guvernator BNR

În fine, Mugur Isărescu a refuzat făţiş să se exprime, scuzându-se: „Dacă singura întrebare care se pune este dacă sunt sau nu bani pentru (creşterea pensiilor cu - n.r.) 40%, chiar nu vreau să mai comentez, că am văzut că sunt comentat suficient. Eu, unul, nu mă pot aşeza la o asemenea masă şi nici nu pot să răspund şi îmi cer scuze".

BNR recomandă majorarea impozitelor? Răspuns: nu, ar face mai mult rău. "Abordarea noastră a fost mai întâi să oprim deteriorarea şi apoi, treptat – treptat, să ajustăm, beneficiind de faptul că nu avem, ca în 2007 – 2008, deficite externe de 14%, ci doar 5%, relativ rezonabil. Şi nici deficitul bugetar nu este atât de mare. Deci, nu am găsit până acum acea combinaţie de politici care să ducă la corecţia necesară", a spus Isărescu.

 

Fructul dicotiledonat

Fără să vorbească direct despre mărirea pensiilor, Isărescu tot la aceasta s-a referit. În opinia sa, situaţia este cu atât mai dificilă, cu cât mediul politic tinde să facă promisiuni electoratului.

"Una e să te aşezi la masă şi alta e să găseşti o soluţie. Logica politică este alta - am fost şi eu în politică şi ştiu - logica în politică este să dai. Vrei, nu vrei, asta este. Am fost şi eu în faţa mulţimii. Dacă nu dai e rău, dacă iei e catastrofă”, a explicat Mugur Isărescu.

„Sunt vaccinat şi la întrebările dumneavoastră, şi la tipul acesta de negociere. Înţeleg. Dacă mă duc la masă, nu încep să bat cu pumnul în masă, înţeleg logica politică”, a spus Isărescu, detaliind cu substrat:

„Dânşii, clasa politică, stau în faţa electoratului şi trebuie să promită ceva. De-asta vă spun că nu ştiu cum ieşim din situaţia asta". Care? Este clar: criza bugetară generată de creşterea nesustenabilă a pensiilor.

Care ar fi totuşi soluţiile de luat în calcul? Sunt bani de pensii? "Eu nu am spus că nu sunt bani pentru pensii, am spus că este ciudat să discuţi despre întrebări, precum sunt sau nu bani, când ai un asemenea deficit”, a spus guvernatorul BNR, detaliind apoi, retoric, că, „raţional, din punctul meu de vedere, cum poţi să pui o asemenea întrebare, când ai deficite, deci cheltuieşti mai mult decât încasezi, nu ai bani. Şi ce faceţi dumneavoastră sau cineva care cheltuieşte mai mult decât încasează? Sau se zbate să muncească mai mult, să facă mai mult, sau se întinde cât e plapuma, taie din cheltuieli, sau se duce să se împrumute".

 

Nevoia de o discuţie serioasă

Dar pe tema împrumuturilor este nevoie de o discuţie serioasă. "Nu avem alte definiţii pentru a nu avea bani. A nu avea bani înseamnă a nu avea bani. A nu avea bani înseamnă că, dacă vrei să cheltuieşti mai mult decât încasezi, te duci şi te împrumuţi”, a explicat Mugur Isărescu.

Aceasta pentru că, dacă e să discuţi serios, „cum cred eu că se poate discuta serios, trebuie să începi să discuţi aşa: care sunt sumele care trebuie împrumutate?; dacă sunt enorme, să vedem cine ţi le dă, în ce condiţii, dacă poţi să dai banii înapoi. Asta este o discuţie serioasă!".

Dar este greu să ai o discuţie serioasă în condiţiile actuale, în care la televizor e un tărăboi din care nu se mai înţelege nimic.

"Să vedem ce spun procedura, raportul de ţară şi Guvernul. Noi am făcut suficiente comentarii, şi despre pensii, şi despre deficitul bugetar. Am spus că este o chestiune serioasă, pe care nu trebuie să o discutăm în condiţii de zgomot mediatic”, a mai spus Isărescu, citat de Agerpres.

El se declară dezesperat de mass-media vizuală: „Am vrut şi eu să urmăresc aseară un program la televizor şi n-am mai priceput nimic. Nu vreau jignesc pe nimeni. Trebuie să discutăm serios şi profesionist. Deci ne oprim aici cu comentariile. (...) E un tărăboi, de-ţi vine să închizi televizorul. Nu jignesc pe nimeni".

Comentarii