Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Şeful Consiliului Concurenţei le arată „pisica” transportatorilor

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, i-a avertizat pe transportatorii de persoane că protestul de vineri intră sub incidenţa Legii concurenţei, întrucât boicotul s-a făcut printr-o înţelegere între firme.

Share

Marilena Dan 0 comentarii

11.10.2018 - 16:56

Fiecare companie de transport rutier trebuie să îşi stabi-lească independent politica comercială, iar înţelegerile şi/sau acţiunile concertate, privind comportamentul pe piaţă, cum ar fi un boicot al mai multor companii, pot intra sub incidenţa Legii concurenţei, a declarat Bogdan Chiriţoiu, citat de Agerpres. El a subliniat că Ministerul Transporturilor a fost notificat de mai multe ori de către Consiliul Concurenţei cu privire la faptul că menţinerea criteriului privind vechimea pe traseu în cadrul licitaţiilor creează un avantaj operatorului de transport ce a mai activat deja pe acea rută. Totodată, acest criteriu închide, practic, piaţa pentru alte companii care oferă condiţii tehnice, de siguranţă şi de confort mai bune, a subliniat Chiriţoiu.

„Noi am propus introducerea în reglementările naţionale a unor criterii obiective, cum ar fi înlocuirea criteriului vechimea pe traseu cu experienţa în domeniul transportului rutier de persoane. În acest fel, se va crea o presiune mai mare asupra companiilor care concurează pentru a obţine un traseu”, a explicat şeful autorităţii române de concurenţă.

Federaţia Operatorilor de Transport din România (FORT) a anunţat joi dimineaţă că operatorii de transport judeţean şi interjudeţean din toată ţara au oprit activitatea, solicitând retragerea unui proiect de ordin al ministrului de resort, prin care firmele care operau deja un anumit traseu nu mai au prioritate la noile licitaţii. Ulterior, FORT a transmis, printr-un comunicat de presă, că renunţă la protest începând cu ora 14.00, după ce -reprezentanţii Federaţiei au fost invitaţi la o dezbatere pe acest subiect, care va avea loc săptămâna viitoare în Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, Confederaţia Operatorilor şi -Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a renunţat la protest, deşi în urmă cu două zile anunţase că va participa.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a afirmat marţi, la şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere, că exclusivitatea pe piaţa transportului interjudeţean de persoane nu mai poate continua. Potrivit lui Şova, nimeni nu poate contrazice ideea că o concurenţă liberă, un liber acces la piaţă poate fi reglementat şi prin aceea ca oricine oricând să poată să solicite efectuarea unui transport prin curse regulate de pasageri interjudeţean.  

Comentarii