Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Se scumpesc gazele în plină iarnă. Cât vom plăti în plus

Prețul gazelor naturale pentru populație va crește începând cu data de 10 ianuarie, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) le-a aprobat furnizorilor o majorare a costurilor de achiziție a gazelor cu peste 8%.

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 08.01.2018 - 17:42

Potrivit unui comunicat al ANRE, costul de achiziție a gazelor naturale crește de la 81,48 lei/MWh la 88,28 lei/MWh, în medie la nivelul țării. Autoritatea nu spune însă cum va evolua prețul final pentru fiecare operator în parte, mai ales dacă vorbim de consumatorii casnici ai celor doi mari furnizori, E.On și Engie. 

Instituția a declarat, într-un limbaj tehnic, că „modificarea valorii CUG (costurilor de achiziție a gazelor naturale - n.r.) generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018. Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum”.

Asta înseamnă, tradus, că factura lunară, pe o medie de consum anuală, va crește cu 4,8 lei la un consum de 700 kWh/lună (circa 66 metri cubi). Iarna însă consumul este mult mai mare, mai ales pentru cei care au centrale de apartament, putând ajunge la 300-400 de metri cubi/lună, dacă vorbim de un apartament cu trei camere.

De regulă, costul de achiziție a gazelor reprezintă circa jumătate din factură, restul fiind tarifele de transport, distribuție etc., adică, în limbajul ANRE, „elemente componente ale prețurilor”. Purtătorul de cuvânt al instituției nu a putut fi contactat pentru a oferi explicații suplimentare, dar am trimis o solicitare scrisă în acest sens. Vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.

Interesant este că majorarea prețului de achiziție vine înaintea termenului de expirare a celor aflate acum în vigoare și care erau valabile până la 31 martie. Iată ce spune ANRE în comunicatul oficial transmis astăzi: „Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă. (...) Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh”.

Comentarii