14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieSe reiau lucrările la centura rutieră a Capitalei. Tancurile se...

Se reiau lucrările la centura rutieră a Capitalei. Tancurile se retrag din calea buldozerelor

Cinci obiective militare amplasate în jurul Municipiului București vor trece din administrarea Ministerului Apărării Naționale în cea a Ministerului Transporturilor, pentru a permite continuarea, pe teritoriul lor, a lucrărilor de lărgire și de modernizare a centurii rutiere a Capitalei.

Terenurile pe care se vor realiza lucrările de construcție, cu o suprafață totală de 22.990 de metri pătrați, se află în domeniul public al statului. Lucrările vor fi realizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Pentru îndeplinirea obiectivului denumit „Modernizarea centurii rutiere a Municipiului București între A1 – DN7 și DN2 – A2“, MApN a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pe baza căreia va ceda în administrarea Ministerului Transporturilor terenurile afectate de viitorul șantier.

Din punct de vedere strict militar, aceste terenuri sunt dezafectate, astfel încât construirea pe ele a șoselei de centură nu va afecta misiunile Armatei. Unitățile militare cărora le aparțin aceste terenuri nu se vor desființa ci își vor restrânge suprafețele, iar anumite amenajări de pe actualul lor teritoriu, printre care punctele de acces, zidurile exterioare, o linie electrică aeriană și o rampă de îmbarcare – debarcare, vor fi mutate pe alte poziții.

 

Unde va fi lărgită șoseaua de centură

Toate cele cinci terenuri se află în județul Ilfov. Trei dintre ele se află pe teritoriul orașului Pantelimon, al patrulea este în orașul Chitila, iar al cincilea este în satul Căldăraru din comuna Cernica.

Lucrările de lărgire și de modernizare a centurii Bucureștiului fuseseră inițial planificate pentru a fi realizate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), tot pe terenurile celor cinci cazărmi aflate în administrarea MApN. CNADNR nu a reușit însă să finalizeze acest obiectiv, iar în final a fost reorganizată și a primit noua denumire de CNAIR. Din acest motiv, lucrările la centura Bucureștiului sunt acum preluate de către CNAIR.

Potrivit textului viitoarei Hotărâri de Guvern, termenul de finalizare a lucrărilor pe șoseaua de centură este de trei ani de zile. Dacă în acest interval de timp lucrările nu se vor finaliza, terenurile celor cinci unități militare vor fi retrocedate de Ministerul Transporturilor către MApN.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă