F-16 (Foto: Lockheed Martin)

Se poate modifica strategia de înzestrare a Armatei Române

Ministerul Apărării Naționale și-ar putea schimba prioritățile în ceea ce privește programele de înzestrare ale Armatei Române, dacă Statele Unite aduc militari și armament în România pe termen lung.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

08.06.2020 - 21:38

Printre unitățile militare ale Statelor Unite care ar putea fi retrase din Germania se află și o escadrilă de avioane de luptă F-16, estimează analiștii politico-militari occidentali. Întrucât de aceste avioane nu este nevoie în SUA, este de presupus că ele vor fi mutate, cu tot cu piloți și cu tehnicienii de la sol, într-o altă țară europeană membră NATO aptă să le găzduiască.

Două țări est-europene, Polonia și România, au deja propriile avioane F-16, astfel că, pentru ele, ar fi cel mai simplu să primească avioane F-16 venite din Germania.

România deține o escadrilă de aeronave F-16 și și-a modernizat sau este în curs de a-și moderniza câteva baze aeriene pentru a le face compatibile cu avioanele F-16, urmând să înceapă procedura de achiziție pentru încă o escadrilă de avioane de acest tip. Prima escadrilă de avioane F-16 a României are baza la Fetești, iar cea de-a doua escadrilă de F-16, după ce va fi cumpărată de România, ar putea avea baza la Câmpia Turzii.

Dar dacă militarii SUA aduc în România, din Germania, propria lor escadrilă de F-16, România și-ar putea amâna decizia de a cumpăra alte avioane F-16 și ar putea să-și redirecționeze fondurile de înzestrare militară spre alte categorii de forțe.

Comentarii