23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieSe lansează prima cooperativă de energie din România

Se lansează prima cooperativă de energie din România

Dar de ce este nevoie de acest proiect?

Organizatorii spun că este vorba despre diferențele față de un furnizor clasic de energie:

– Cooperativa de Energie va produce și furniza doar energie verde. Este viitorul acestei industrii, este singura cale în care putem fi siguri că, pe termen lung, producția și furnizarea de energie va avea un impact din ce în ce mai redus asupra mediului înconjurător.

– Cooperativa de Energie va avea un alt tip de relație cu clienții săi (care devin “acționari” în cooperativă, adică membrii cooperatori), bazată pe transparență și pe informare corectă. Clientul va putea afla oricând, orice, de la consumul în timp real, prețuri, la deciziile de dezvoltare a produselor Cooperativei de Energie.

– independența energetică este obiectivul pe termen lung – fiecare membru va putea, la un moment dat, să își producă propria energie electrică, fie prin instalarea de panouri fotovoltaice, devenind prosumator, fie investind în capacități de producție alături de alți membrii cooperatori. Cooperativa de Energie îi va sprijini activ pe prosumatori în achiziția de panouri la prețuri avantajoase.

 

Există cooperative de energie verde la nivel european?

Desigur. O parte din ele sunt membre REScoop.eu, federația europeană a cooperativelor de energie regenerabilă, din care va face parte și Cooperativa de Energie. Vom avea astfel acces la expertiza și bunele practici ale altor cooperative de energie din Europa.

Cooperativele nu intră în concurență unele cu altele; relația lor se bazează pe principiul întrajutorării și al cooperării.

 

De unde se va cumpăra energia verde?

Ca toți ceilalți furnizori de energie din România, în baza licenței de furnizare, Cooperativa de Energie va cumpăra energie verde de pe piața administrată de OPCOM – Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale dar și direct de la alți furnizori de energie din surse regenerabile: prosumatori, parcuri eoliene, parcuri fotovoltaice.

Mai multe detalii aici: opcom.ro.

 

Cum va arăta contractul și factura?

Cooperativa de Energie îți va furniza energie verde la același preț cu cel practicat de furnizorii clasici de energie. Spre deosebire de aceștia însă, toate prețurile și cheltuielile Cooperativei de Energie vor fi publice și transparente.

În plus, cheltuielile administrative ale cooperativei vor fi raționale/eficiente, în așa fel încât să putem avea un preț competitiv pentru energia verde furnizată.

Contractele de furnizare încheiate cu clienții (membrii cooperatori) vor și simple și nu vor conține clauze ascunse/abuzive. Facturile vor fi simplificate, ca să poată fi înțelese de oricine.

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă