Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Se înteţesc discuţiile despre securitatea comunicaţiilor 5G

Memorandumul România – SUA cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G a fost publicat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 12.11.2019 - 17:17

Furnizorii de reţele 5G trebuie supuşi unei evaluări riguroase. Protejarea reţelelor de comunicaţii de generaţie viitoare contra perturbării sau manipulării şi asigurarea vieţii private şi a libertăţilor individuale ale cetăţenilor sunt vitale.

"Guvernul României şi Guvernul SUA menţionează că, prin prisma abordării de securitate bazată pe riscuri, e necesară o evaluare atentă şi completă a furnizorilor 5G.

Considerăm că toate ţările trebuie să se asigure că se apelează numai la furnizori de încredere pentru a proteja reţelele de acces sau interferenţe neautorizate.

"O licitaţie de succes e una transparentă, ale cărei condiţii sunt cunoscute public." Sorin Grindeanu, preşedinte ANCOM

O evaluare riguroasă a furnizorilor ar trebui să includă următoarele elemente: indiferent dacă vânzătorul e supus, fără control judiciar independent, unui control al unui guvern străin, indiferent dacă vânzătorul are o structură transparentă de proprietate şi indiferent dacă vânzătorul are un istoric al comportamentului corporativ etic şi este supus unui regim de registru legal şi practici corporative transparente", se menţionează în document.

Principala problemă e cea a securităţii datelor traficate prin 5G, în primul rând pentru că unul din cei trei mari provideri ai tehnologiei e chinez. Recent, preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, declara că, personal, nu ar fi clasificat Memorandumul, "dar a fost decizia Guvernului (...) poate noul Executiv va lua o altă hotărâre".

 

Lucruri cunoscute

"Toată lumea (n.r.: operatorii telecom) şi-a dat seama de anumiţi paşi, iar noi am făcut această conferinţă de presă pentru a oficializa acest proces”, a explicat Grindeanu, arătând că „operatorii au urmărit întregul proces şi şi-au dat seama de situaţie. Lucrurile astea nu cred că au fost necunoscute pentru operatori”.

Fostul premier a explicat, conform News.ro, că "o licitaţie de succes este una care ne dă transparenţă, prezentând toate condiţiile. Dacă noi ne aflăm în situaţia să organizăm această licitaţie nespunând toate condiţiile tuturor celor care doreau să închirieze spectru, nu am fi avut o licitaţie de succes. Atâta timp cât tu nu spui de la început toate condiţiile, cei care sunt de partea cealaltă vor fi circumspecţi".

Citește totul despre:

#5G #memorandum romania sua

Comentarii

loading...