13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieSe caută asigurător pentru flota de aeronave TAROM

Se caută asigurător pentru flota de aeronave TAROM

Polița va fi emisă pentru perioada 1 decembrie 2020 – 30 noiembrie 2021, iar ofertele pot fi depuse până la 15 octombrie. Tarom a stabilit prin caietul de sarcini suma de  750 milioane de dolari pe eveniment.
Operatorul are în utilizare 29 aeronave, Airbus 318-111, Boeing 737-300,700,800 NG, și aeronave ATR 42-500, 72-500 și ATR 72-600.

Potrivit datelor din caietul de sarcini, valoarea despăgubirilor plătite de asigurători în perioada 2005 – 2017 pentru daune înregistrate de aeronavele Tarom au însumat 15,4 milioane de dolari, din care 10 milioane de dolari pentru înlocuirea aeronavei care a lovit un autovehicul aflat pe pistă în timpul rulării pentru decolare. Accidentul a avut loc la finele anului 2007 pe Aeroportul Otopeni și a fost despăgubit în totalitate de către societatea Astra Asigurări – societatea deținută de grupul fondat de Dan Adamescu. Societatea a fost băgată în faliment la cererea ASF, condusă de Mișu Negrițoiu, numitul fostului premier Victor Ponta, după ce societatea KPMG a eșuat în administrarea specială condusă de Speranța Munteanu – Partener KPMG România.

Ziarul Financiar scria în 24 martie 2008 : ,,Compania de asigurări Astra a plătit la finele săptămânii trecute a doua jumătate din despăgubirea de 10 mil. dolari către Tarom, pentru dauna produsă la o aeronavă a companiei la finele anului trecut. În urmă cu o lună, Astra a plătit 5 mil. dolari, în contul primei tranșe a acestei despăgubiri. Aeronava Tarom fusese avariată pe data de 30 decembrie 2007, pe aeroportul Henri Coandă. Riscul privind asigurarea flotei Tarom fusese anterior reasigurat de către Astra, astfel că plata s-a făcut din banii companiilor de reasigurare. Pentru stingerea daunei, Astra a colaborat cu Willis, cel mai mare broker de asigurări de aviație la nivel mondial și cel care a plasat în reasigurare contul Tarom, au anunțat reprezentanții Astra. ”

Operatorul aerian național Tarom a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 1,35 miliarde de lei, de la 1,19 miliarde de lei în 2018 și pierderi de 169,65 milioane de lei.

Acționarii Tarom sunt Ministerul Transporturilor – 97,22%, Compania Națională Aeroporturi București – 1,46%, Regia Autonomă Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) – 1,24% și SIF Muntenia – 0,08%.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă