10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieSe ascut săbiile între Elcen şi Radet. Finalul crizei rămâne incert

Se ascut săbiile între Elcen şi Radet. Finalul crizei rămâne incert

Fiecare dintre cele două entităţi o acuză pe cealaltă. Sierra Quadrant, administratorul insolvenţei Elcen, spune că Primăria Capitalei se face vinovată dacă bucureştenii vor rămâne fără termoficare la începutul primăverii. Pe de altă parte, Rominsolv acuză Sierra Quadrant de politizare şi discurs public care nu are legătură cu practica insolvenţei.

Arhitectura termoficării bucureştene se bazează pe un producător de agent termic – Elcen, cu patru termocentrale: CET Sud, CET Vest, CET Grozăveşti, CET Progresu. Toate sunt echipate cu grupuri energetice în cogenerare cu instalaţie CAF şi folosesc combustibil gazele naturale.

Agentul termic produs de cele patru centrale este trimis Radet, care îl distribuie în întregul Bucureşti. Aici sunt probleme. „România liberă” a scris de mai multe ori despre nodul datoriilor imense din triunghiul Radet – Elcen – furnizorul gazului.

“Alimentarea Capitalei cu apă caldă riscă să fie oprită în perioada următoare, în condițiile în care Primăria Capitalei nu a plătit subvenția la energia termică și, astfel, Elcen nu poate să își achite facturile către furnizori”, a anunţat Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen.

 

Situaţie critică a termoficării Capitalei

Sierra Quadrant trage astfel un semnal de alarmă privind situația critică din sistemul de termoficare al Capitalei. Firma susţine că, dincolo de înființarea noilor companii energetice, Primăria Municipiului București nu și-a respectat obligațiile de plată stipulate în OG 36/2006, privind plata subvenției aferente energiei termice livrate către populație și nu a efectuat nici până în prezent plata sumelor prevăzute pentru luna ianuarie.

„În lipsa acestor fonduri, Elcen nu își poate achita obligațiile de plată restante către Romgaz (furnizorul de gaze naturale)”, afirmă Sierra Quadrant. În această situație, Romgaz poate sista livrarea materiei prime către Elcen.

Acest fapt conduce automat la „oprirea tuturor instalațiilor utilizate de Elcen pentru producerea energiei termice, distribuită ulterior de Radet către utilizatorii finali (cetățeni, școli, grădinițe, agenți economici)», susţine firma de insolvenţă, citată de Economica.net.

175 de milioane de lei ar fi subvenţia pe luna ianuarie care nu a fost virată de Primăria Capitalei sub formă de avans, către Romgaz

Subvenția pentru luna ianuarie, în cuantum de 175 de milioane de lei, nu a fost virată nici sub formă de avans direct către Romgaz (conform Convenției de justificare a avansurilor) și nici achitată prin contul escrow pus la dispoziția producătorilor. Elcen are o cotă de 70% din totalul energiei termice produse.

 

Politizarea problemei

Sierra Quadrant afirmă că refuzul PMB de a efectua plățile amintite amenință întregul proces de reorganizare a Elcen, condamnând la faliment această societate de stat de importanță strategică.

În momentul în care Elcen nu își poate asigura materia primă necesară producției de energie electrică și termică, din cauza acțiunilor PMB, șansele de reorganizare a Elcen (Electrocentrale Bucureşti) sunt îngreunate considerabil.

Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, susţine că ,,argumentele prin care se încearcă acreditarea ideii conform căreia disputele dintre actorii politici legate de bugetul național sunt cauza acestei tergiversări și denotă lipsa interesului real pentru rezolvarea problemelor întâmpinate”.

Neacşu susţine că „au existat și există resursele necesare pentru a onora obligațiile de plată ale PMB în cazuri a căror urgență și importanță nu pot fi comparate cu livrarea apei calde în Capitală”.

Reprezentantul Sierra Quadrant afirmă că „datoria celor aleși de cetățeni să-i reprezinte și să administreze viața unui oraș este în primul rând față de cei care i-au ales și de-abia apoi față de propria carieră politică”.

Mai mult, susţine reprezentantul Sierra, „când soarta oamenilor, calitatea vieții acestora și securitatea orașului sunt puse pe locul doi, acel oraș se va îndrepta inevitabil spre colaps”.

Gheorghe Piperea, administrator Radet: „Sunt nişte dispute juridice pe o subvenţie pe anii anteriori deschiderii procedurii de insolvenţă.”

„Dacă doamna Firea și echipa dânsei au decis ca Radet să intre în faliment, și acesta este motivul pentru care vedem zilnic că nu se depun toate eforturile pentru a reorganiza această societate, consider că are datoria de a-i anunța pe bucureșteni și pe toți cei implicați în acest proces”, spune Ovidiu Neacşu.

„Toate acțiunile din ultimul timp, inclusiv această tergiversare a plății subvenției, ne arată că în spate este un simplu joc politic. Alegerea falimentului în locul planului de reorganizare a Radet înseamnă că sistemul de termoficare din București va intra în moarte clinică», a declarat Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

 

O exagerare

Specialistul în insolvenţă Gheorghe Piperea, administratorul judiciar Radet, prin Rominsolv, spune că susţinerea Sierra Quadrant „este o exagerare. Este o afirmaţie cât se poate de periculoasă şi este o afirmaţie care iese din limitele profesiei de practician în insolvenţă, pentru că are conotaţii foarte groase, tuşe politice foarte groase”.

„Pe 27 martie avem un termen la instanţă, în care se vor tranşa toate chestiunile relative la reorganizare”, a spus pentru „România liberă” Piperea. Pune în pericol Primăria încălzirea Capitalei? Nici vorbă, susţine reprezentantul Rominsolv.

„Dacă cineva pune în pericol sistemul acesta centralizat de încălzire a Bucureştiului, acela este Elcen, aşa cum a fost dintotdeauna”, afirmă Gheorghe Piperea.

Anume, a explicat pentru RL Piperea, „Elcen, de mai mult de un an de zile, ar trage de timp cu nişte mijloace care au devenit completamente neprincipiale şi nu permite confirmarea variantei iniţiale a planului, în aşa fel încât să putem să trecem la faza a doua – transferul de business, care să ducă la soluţionarea problemelor juridice”.

 

Datorie istorică în litigiu

Primăria Capitalei nu-şi onorează obligaţiile de plată? „Din punct de vedere tehnic, nu există nici un fel de motivaţie să se facă o astfel de afirmaţie aiurea. Aceasta pentru că plăţile facturilor se fac la zi, ceea ce nu-i convine domnului Neacşu”, susţine reprezentantul Rominsolv.

„Ceea ce susţine (n.r.: reprezentantul Sierra Quadrant) este cu totul alăturea cu drumul. Ceea ce nu s-a putut face ca plată în momentul de faţă este o plată în avans. De vreme ce noi (n.r.: Radet) plătim la scadenţă, înseamnă că nu există nici o motivaţie să spună că nu s-a făcut plata pentru că n-am plătit noi în avans”, afirmă Gheorghe Piperea.

„Nici nu este vorba despre o plată de la Radet”, a spus RL expertul în insolvenţă, detaliind că „Primăria Capitalei nu poate să facă această plată în avans întrucât nu are încă alocarea bugetară până la promulgarea bugetului de stat. Asta este tot. Plăţile se fac la zi”.

Ce nu s-a făcut? „Ceea ce nu s-a făcut conform cu convenţia de plată în avans este această plată în avans. Când va exista alocarea bugetară, se va rezolva şi aceasta”, spune Gheorghe Piperea.

Despre ce este vorba cu această tergiversare a plăţii subvenţiei? „Nu are absolut nici o legătură cu subvenţia”, susţine expertul”, afirmând că „iarăşi încurcă borcanele domnul Neacşu. Subvenţia curentă a fost achitată în două tranşe, în decembrie şi în ianuarie, de către Primărie. S-a rezolvat. De aceea noi putem să plătim la scadenţă facturile”, a explicat Piperea.

„Ce vrea să spună cu nişte cuvinte prost alese domnul Neacşu”, continuă administratorul Radet, „este că sunt nişte dispute juridice pe o subvenţie pe anii anteriori deschiderii procedurii de insolvenţă, ceea ce este cu totul şi cu totul altceva. Pe datoriile istorice dintre cele două companii”.

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă