11.6 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Șantierele navale de la Dunăre pot construi un submarin pentru Armata Română

Firma italiană Fincantieri, care deține în România două șantiere navale – la Tulcea și la Brăila, ar putea construi un submarin militar, care să intre în dotarea Forțelor Navale Române.

Oficiali ai companiei italiene au făcut această precizare în cadrul unei conferințe de presă susținute, miercuri, la Șantierul Naval din Tulcea.

„Avem capacitatea tehnică, avem experiență, am putea face un transfer tehnologic aici”, în vederea construirii unui submarin militar, au precizat, la Tulcea, reprezentanți ai companiei italiene.

Firma Fincantieri deține în Italia un șantier care a produs deja patru submarine pentru Italia, cel mai recent fiind livrat, în anul 2017, submarinul militar „Romeo Romei”.

Ministerul român al Apărării nu a decis încă să cumpere submarine. Totuși, acum o lună, ministrul Apărării, Mihai Fifor, anunța că Forţele Navale Române lucrează la un proiect pentru un număr de trei submarine pe care le-ar putea eventual comanda.

“Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le vrea în dotarea sa, submarine pe care ni le dorim construite tot într-un şantier naval din România, aşa cum se întâmplă şi în cazul corvetelor”, a explicat ministrul Mihai Fifor.

În acest moment, Armata Română deține un singur submarin, Delfinul, de fabricație sovietică, dar acesta nu mai poate fi folosit întrucât este defect, iar la momentul în care se luase în discuție repararea lui nu s-au găsit banii necesari.

Pe de altă parte, în cazul celor patru corvete multifuncționale destinate Armatei Române, decizia finală referitoare la firma care le va realiza ar urma să fie anunțată de MApN la sfârșitul lunii octombrie 2018.

Cele patru corvete vor fi construite obligatoriu în România, potrivit unei condiții impuse de MApN. Cele patru companii care concurează în vederea atribuirii acestui contract sunt Damen (Olanda), Fincantieri (Italia), Naval Group (Franța) și Thyssen Krupp (Germania).

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă