Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Șansele ca ASF să renunțe la comisionul pe tranzacții

E nevoie de o analiză pentru a vedea dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Bursa de Valori Bucureşti pot renunţa la o parte din comisionul pe tranzacţii, a declarat Ovidiu Wlassopol, membru în consiliul ASF.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 27.11.2018 - 12:51

El a menţionat că pentru înfiinţarea unei Contrapărţi centrale, ASF poate reduce nivelul comisionului pe tranzacţii de la 0,06%, cât este în prezent, la 0,02%. "Bursa de la Bucureşti trebuie să depăşească nivelul de piaţă de frontieră, să se upgradeze la nivelul de piaţă emergentă, iar pentru asta mai are nevoie să îndeplinească doar criteriul de creştere a lichidităţii. Pe lângă ceea ce face Guvernul prin listarea de IPO -uri, Autoritatea poate interveni şi ea, deoarece creşterea lichidităţii pieţei de capital se poate realiza prin creşterea nivelului de siguranţă a tranzacţiilor şi prin reducerea taxelor. Înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale de către BVB poate readuce piaţa de derivate la Bucureşti şi creşte interesul investitorilor străini pentru Bursa de la Bucureşti. Spuneam de reducerea taxelor. Eu cred că trebuie să facem o analiză şi să vedem dacă ASF şi BVB pot renunţa la o parte din comisionul pe tranzacţii, astfel încât să crească atractivitatea pentru investitori. Eu cred ca pentru înfiinţarea unei Contrapărţi centrale, ASF poate reduce nivelul comisionului pe tranzacţii de la 0,06%, cât este în prezent, la 0,02%", a spus Ovidiu Wlassopol, într-o conferinţă organizată la BVB.

Potrivit acestuia, în dezbaterea Parlamentului se află un proiect de lege privind Fondul de Compensare a Investitorilor care are susţinerea ASF şi a Guvernului României. Acesta a trecut de prima cameră sesizată, respectiv Senatul, şi acum se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Ovidiu Wlassopol a menţionat că principala noutate o reprezintă faptul ca administratorul schemei de compensare se transforma din Societate pe Acţiuni în persoană juridică de drept public după modelul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare sau FGA.

O altă noutate adusă de proiectul de lege înaintat Parlamentului este că Fondul de Compensare a Investitorilor va fi administratorul fondului de rezoluţie pentru intermediari, care va gestiona direct, ca un administrator special, firma de brokeraj care-şi păgubeşte clienţii.

"Faptul că Fondul de Compensare a Investitorilor va fi şi administrator al fondului de rezoluţie pentru brokeri, funcţionând sub tutela ASF, va permite o intervenţie mai promptă a autorităţii în caz de nevoie şi va asigura totodată, un mod mai organizat şi mai rapid de derulare a operaţiunilor de compensare, similar funcţionarii fondului care activează deja în sectorul asigurărilor. Investitorii vor avea siguranţa că îşi vor primi banii de despăgubiri în limita a 20.000 de euro şi într-un mod extrem de organizat şi transparent. Pot să vă spun că 20,6 milioane lei se aflau la 31 decembrie 2017 în conturile Fondului pentru despăgubirea investitorilor de pe piaţa de capital, bani care vor fi transferaţi  Fondului de Compensare a Investitorilor după înfiinţarea sa", a spus Ovidiu Wlassopol.

El a afirmat că înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale ar contribui în primul rând la creşterea siguranţei tranzacţiilor.

Contrapartea Centrală se interpune între vânzător şi cumpărător, devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. De asemenea, o Contraparte Centrală ar conduce la apariţia unor produse noi pe Bursa de Valori Bucureşti, cum ar fi de exemplu derivate sau vânzare în lipsă. Toate aceste elemente ar conduce implicit către o creştere a interesului investitorilor atât români cât şi străini pentru Bursa de Valori Bucureşti.

Comentarii

loading...